EKONOMIJANAJNOVIJE VIJESTISVIJETVijesti iz Turske

Svjetska banka će osigurati početnih 1,78 milijardi dolara za oporavak Turkiye

Svjetska banka je saopćila da je također započela brzu procjenu štete kako bi se procijenila veličina katastrofe i identifikovala prioritetna područja za podršku oporavku i obnovi

Svjetska banka objavila je u četvrtak da će u početku pružiti pomoć od 1,78 milijardi dolara za oporavak i obnovu Turkiye nakon snažnih zemljotresa, javlja Anadolija.

Cilj je pomoći oporavak zemlje nakon razornih zemljotresa u Turkiye, navedeno je u saopćenju.

Svjetska banka je saopćila da je također započela brzu procjenu štete kako bi se procijenila veličina katastrofe i identifikovala prioritetna područja za podršku oporavku i obnovi.

“U ime grupacije Svjetske banke, izražavamo naše najdublje saučešće građanima Turkiye i Sirije zbog velikog gubitka koji ste pretrpjeli kao rezultat razornih zemljotresa. Pružamo hitnu pomoć i pripremamo brzu procjenu hitnih i ogromnih potreba na terenu. Ovo će identificirati prioritetne oblasti za oporavak i rekonstrukciju zemlje”, rekao je predsjednik grupacije Svjetske banke David Malpass.

Iako partnerstvo Svjetske banke sa Turkiye datira još od 1950. godine, ona je glavni partner u upravljanju rizikom od katastrofa, urbanom razvoju i energetskoj efikasnosti u zemlji.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker