SVIJET

Talibani objavili da su počeli preuzimati kontrolu nad centrom Kabula

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid saopćio je da su počeli preuzimati kontrolu nad gradom i javnim zgradama nakon što su vladine snage napustile glavni grad Afganistana, Kabul, javlja Anadolu Agency (AA).

Mujahid je na Twitter nalogu naveo da su željeli mirno zauzeti glavni grad i stoga nisu upotrijebili silu, ali su vladine snage napustile to područje i evakuisale zgrade.

Napominjući da su počeli preuzimati kontrolu nad centrom i javnim zgradama kako bi spriječili moguće incidente i pljačku, Mujahid je poručio da će “garantovati sigurnost u gradu”.

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani napustio je zemlju avionom koji je poletio sa aerodroma u Kabulu.

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su danas počeli ulaziti i u rubna naselja glavnog grada Afganistana Kabula.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuira osoblje ambasade.

Talibani također oslobađaju zatvorenike u zatvorima Bagram i Pul-e-Charkhi.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid na Twitteru je ranije danas poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula. Iz afganistanske vlade su također saopćili da počinju pregovore o mirnoj predaji vlasti prelaznoj upravi.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Talibani #objavili #počeli #preuzimati #kontrolu #nad #centrom #Kabula

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker