BEBE I DJECANAJNOVIJE VIJESTIPSIHOLOGIJA

Terapeutkinja otkriva zašto je sve više djece emocionalno nestabilno

Kanadska terapeutkinja Victoria Prooday upozorila je da su djeca sve lošija u školi i emocionalno nestabilna zbog pretjerane upotrebe tehnologije te ''lošeg'' roditeljstva.

Ona je opisala ono što vidi kao zabrinjavajući trend u ponašanju djece.

„Tokom mojih deset godina rada kao dječijeg terapeuta, vidjela sam, a i dalje gledam pad u socijalnom, emocionalnom i akademskom funkcionisanju djece. Kao i nagli porast poteškoća u učenju i drugih dijagnoza“, upozorila je Prudi.Ona je dodala da su danas djeca u katastrofalnom emocionalnom stanju i mnoge stvari iz našeg modernog stila života dovode do toga.

„Uprkos najboljim namerama, nažalost, mijenjamo mozak naše djece u pogrešnom smjeru“, primjetila je terapeutkinja.

Kako bi apelovala na roditelje, navela je pet razloga zašto se to događa, a u pitanju su slijedeće navike:

– djeca dobiju sve što žele, kada žele i ne podnose kad im se kaže „ne“

– imaju veoma ograničenu društvenu interakciju– roditelji stvaraju vještački svijet zabave za djecu u kojoj ne postoji dosada

– djeca previše koriste tehnologije koje ih emocionalno isključuje

– roditelji ne postavljaju čvrste granice.

Isto tako, naglasila je i kako roditelji mogu da promijene život djeteta „vježbajući“ njegov mozak kako bi moglo uspješno funkcionisao na društvenom, emocionalnom i akademskom nivou, prenosi Index.hr.

To je prvenstveno postavljanje granica, vođenje računa o tome šta je dobro za dijete, a ne ono što dijete želi u određenom trenutku, ograničavanje korištenja tehnologija i učenje djece njihovim obavezama, što će im biti određena podloga za budućnost.To je prvenstveno postavljanje granica, vođenje računa o tome šta je dobro za dijete, a ne ono što dijete želi u određenom trenutku, ograničavanje korištenja tehnologija i učenje djece njihovim obavezama, što će im biti određena podloga za budućnost.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker