BIHNAJNOVIJE VIJESTI

Tim Memorijalnog centra Srebrenica pomaže Arolsen Arhivu u evidentiranju žrtava Holokausta

Akciji se možete pridružiti putem linka: https://everynamecounts.arolsen-archives.org

U okviru globalne akcije “#everynamecounts“, koju je pokrenuo Arolsen Arhiv s ciljem digitalizacije imena žrtava i preživjelih nacionalsocijalizma, svoj doprinos su danas dali zaposlenici i članovi tima Memorijalnog centra Srebrenica. Tim povodom, iz Memorijalnog centra su pozvali bosanskohercegovačku javnosti na podršku ovoj kampanji, javlja Anadolija.

“Dokumenti u Arolsen Arhivu sadrže podatke o sudbinama 17,5 miliona ljudi. Da bi ih učinili vidljivim u online arhivi i omogućili ljudima širom svijeta da ih tamo pronađu, informacije koje sadrže moraju se unijeti u bazu podataka – i im treba naša pomoć. Do sada se u projekat uključilo na hiljade volontera. Zajedno su već obradili više od 6 miliona dokumenata. Potrebno je samo pet minuta da dovršite jedan dokument – i dodate još jednu ciglu u digitalni spomenik. Mi smo odlučili odvojiti dio svog vremena i pomoći“, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Razjašnjavanje sudbina i traženje nestalih osoba je decenijama bio centralni zadatak Arolsen Arhiva. Godišnje odgovore na preko 20.000 upita o žrtvama nacističkog progona i Holokausta. Kroz saradnju sa Memorijalnim centrom Srebrenica, prenijeli su već brojna dobra iskustva i prakse u ovu bosanskohercegovačku instituciju sjećanja i istraživanja.

“Naš rad na polju istraživanja i obrazovanja važniji je nego ikad za informiranje današnjeg društva o zločinima koje su počinili nacisti. Sveobuhvatna online arhiva je bitan dio onoga što radimo. Kao međunarodni centar za nacistički progon, svoju misiju vidimo da doprinesemo debati o sjećanju i suočavanju s nacističkim periodom, političkim progonima i rasizmom“, dodaju iz Arolsena.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić poručio je da je današnji doprinos članova i članica tima ove institucije važan na simboličkom i praktičnom nivou.

“Hvala Floriane Azoulay, Oliver Figge i Azra Imamović iz Arolsen Arhiva koji su nam uvijek podrška u našem radu, te se nadam da i mi na ovaj način pokazujemo spremnost da im budemo oslonac u aktivnostima i inicijativama. Hvala Amri Begić Fazlić i Nedimu Jahiću koji su pokrenuli inicijativu da se aktivisti i ljudi iz Bosne i Hercegovine pridruže ovoj akciji. Za nekoliko dana obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, i nema boljeg načina da se sjetimo žrtava od rada na čuvanju istine i čuvanju imena žrtava od zaborava. To smo dužni kao žrtve genocida i kao građani Bosne i Hercegovine“, poručio je Suljagić.

Akciji se možete pridružiti putem linka: https://everynamecounts.arolsen-archives.org

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker