NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Tridesetogodišnja Nur jedina žena koja radi kao profesionalni stolar u Iraku

Nur, koja je rođena 1993. godine u Bagdadu, glavnom gradu Iraka, većinu dana provodi u radionici u kojoj testerama, ekserima i drugim alatom pravi razne predmete od drveta

Haydar Karaalp –

Nur Janabi, koja se od djetinjstva zanima za stolariju, koja se u Iraku uglavnom poistovjećuje sa muškarcima, već tri godine profesionalno se bavi ovom profesijom u vlastitoj radionici, javlja Anadolija.

Nur, koja je rođena 1993. godine u Bagdadu, glavnom gradu Iraka, većinu dana provodi u radionici u kojoj testerama, ekserima i drugim alatom pravi razne predmete od drveta.

Ova vrijedna Iračanka popravlja dotrajale stolice, fotelje i druge drvene predmete, ali i sama pravi garniture za sjedenje prema zahtjevima kupaca.

Nur svoje umijeće i proizvode dijeli i na društvenim mrežama gdje ima više od 90 hiljada pratilaca.

U njenoj maloj radionici koja se nalazi na jugu Bagdada često joj pomažu još nekoliko mladih kolegica.

– Jedina žena koja radi kao stolar u Iraku –

U razgovoru za Anadoliju, mlada Nur je kazala da je ona “jedina žena” koja trenutno radi kao profesionalni stolar u Iraku.

Ispričala je da se nekako od djetinjstva zanimala sa stolarske radionice i građevinske radove.

“Ne zanimaju me poslovi kao što je kozmetika. Naučila sam kao vrlo mlada kako ukivati ekser i koristiti šarafciger. Oduvijek su me zanimali takvi alati”, kazala je.

Iskustvo je stekla tako što je pravila predmete od drveta za vlastitu porodicu i rodbinu.

“Kada sam vidjela da dobro radim ovaj posao, odlučila sam da postanem stolar sa 27 godina”, dodala je Nur, napominjući da mnogo voli svoj posao uprkos kritikama u društvu.

“Mogu da radim ove poslove koje žene ne mogu baš tako lako da rade. Vjerujem u svoj talenat i posao koji radim. Kada sam odlučila da se bavim ovim poslom, znala sam da mi to nije nikakav problem. Vremenom sam naučila mnoge vještine važne u poslu stolara. Komunikacija sa kupcima također nudi dodatne prednosti u ovom poslu”.

– Patrijarhalno društvo –

Irak je izrazito patrijarhalno društvo, kazuje Nur, dodajući da je u početku imala određenih problema koje je vremenom ipak uspjela prevazići.

Među njenim kupcima ima i muškaraca, ali većinu mušterija koje dolaze u njenu radionicu čine žene.

“Većina mojih mušterija su žene. Žene mojoj stranici na društvenim mrežama vide kako je moj rad uredan i precizan te bez mnogo oklijevanja dolaze u moju radionicu. Neke od mojih klijentica često govore svojim muževima da mogu garantovati za mene da ću vrlo uspješno obaviti neki posao”, kazala je Nur.

– Razbija stereotipe –

Ova mlada Iračanka je na neki način u domovini svojom upornošću ali i hrabrošću razbila stereotip da je stolar profesija kojom se bave samo muškarci.

Na kraju je istakla da u svom poslu koriste tehnike i vještine koje su prisutne u stolarskom zanatu posljednje tri decenije, ali da želi dodatno napredovati koristeći modernu tehnologiju i nova znanja i vještine.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker