BIHNAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Turkiye čestitala Bosni i Hercegovini kandidatski status za članstvo u EU-u

Šefovi vlada država članica Evropske unije na današnjem samitu su potvrdili preporuku Evropske komisije te su dodijelili Bosni i Hercegovini status kandidata na putu ka Evropskoj uniji

 

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye čestitalo je Bosni i Hercegovini dodjelu statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

Šefovi vlada država članica Evropske unije na današnjem samitu su potvrdili preporuku Evropske komisije te su dodijelili Bosni i Hercegovini status kandidata na putu ka Evropskoj uniji.

“Turkiye poduzima mnoge bilateralne i međunarodne korake kako bi održala mir i prosperitet na Balkanu, čiji smo dio, i podržava sve napore u tom pravcu”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

U saopćenju se navodi da je Turkiye od samog početka podržavala integraciju balkanskih zemalja u EU i evroatlantske institucije, te da pozdravlja navedenu odluku EU-a, kao i da će ta odluka doprinijeti miru i stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona.

Izrazili su uvjerenje da će uslove navedene u odluci Bosna i Hercegovina ispuniti u najkraćem mogućem roku.

“Očekujemo da EU podrži proces na konstruktivan način. Ovom prilikom još jednom ističemo važnost vođenja pregovaračkih procesa zemalja kandidata za članstvo u EU-u, uključujući i našu zemlju, na pravičan i odlučan način”, navedeno je iz turskog Ministarstva vanjskih poslova.

Bosna i Hercegovina zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji podnijela je 2016. godine.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker