Vijesti iz Turske

Turkiye je postala “zemlja playmaker” koja ostavlja trag u međunarodnim odnosima

Za Turkiye, zemlju koja se nalazi na važnom geografskom položaju, neophodna je snažna diplomacija, rekao je u utorak predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu.

“Smještena u srcu triju kontinenata, Turkiye ne može biti posmatrač razvoja događaja. Biti jak na terenu i za stolom nije nam opcija, to je naša obaveza”, poručio je Erdogan u obraćanju turskim ambasadorima koji služe u domovini i inostranstvu.

Ambasadori su se okupili u glavnom gradu Ankari na 14. konferenciji ambasadora kako bi razgovarali o regionalnim i međunarodnim kretanjima, globalnim trendovima te izazovima i prilikama.

“Nastojimo zaštititi interese Turkiye korištenjem svih alata diplomacije i svih elemenata tvrde i meke moći”, rekao je Erdogan.

Erdogan je dodao kako je “Turkiye postala ‘zemlja playmaker’ koja ostavlja trag u međunarodnim odnosima, čije se uključivanje traži u mnogim ključnim pitanjima, a čiji se stav pomno prati”

“Trudimo se da još više povećamo broj naših prijatelja. Nemamo pitanja koja se ne mogu riješiti s bilo kim, a pogotovo sa susjedima. Cilj Turkiye je oko sebe uspostaviti zonu mira, stabilnosti, prosperiteta, dijalog će za to biti “najvažnije sredstvo”, rekao je Erdogan.

Erdogan se dotakao slučajeva paljenja primjeraka Kur’ana u nekim europskim gradovima i otvorenog vrijeđanja muslimana, te poručio: “Naša je primarna dužnost kao Turaka i muslimana spriječiti napade na Kur’an i osigurati da počinitelji ovih zločina iz mržnje dobiju zasluženu kaznu.”

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdogan je rekao da će njegova zemlja nastaviti sa operacijama sve dok potpuno ne iskorijeni pošast terorizma, koja, kako je kazao, prijeti integritetu Turkiye, kako i Iraka.

Osvrnuvši se na kraju i na rusko-ukrajinski rat, Erdogan je kazao kako je njegova zemlja preuzela ključnu ulogu u rješavanju te krize.

“Turkiye je svojim uravnoteženim i pravednim stavom od prvog dana preuzela ulogu ključne zemlje u rješenju ove krize”, zaključio je Erdogan.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Turkiye #postala #zemlja #playmaker #koja #ostavlja #trag #međunarodnim #odnosima

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker