NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Turkiye postala omiljena kulturna destinacija za dobrostojeće evropske putnike

Turska agencija za promociju i razvoj turizma (TGA) istakli su da Turkiye nije samo idealna destinacija za „more, pijesak i sunce“ odmor, već sada nudi više od 60 različitih turističkih proizvoda

Zahvaljujući vrhunskim hotelima, kvalitetnoj usluzi i gostoprimstvu, Turkiye nije samo vrlo popularna destinacija za porodične odmore, već je i ključno kulturno odredište za dobrostojeće putnike, zahvaljujući nedavnim investicijama i uspješnim novim strategijama, saopšteno je iz Ureda za kulturu i turizam Ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu.

Navodi se da je u ovoj značajnoj promjeni, privatni sektor uvijek bio uspješan i inovativan u svom pristupu, a važnu ulogu je odigralo tursko Ministarstvo kulture i turizma, koje po pravilu djeluje prema utvrđenim smjernicama. Ovo ministarstvo, vođeno iskusnim turističkim stručnjakom Mehmetom Nuri Ersoyom, razvilo je proizvode koji privlače posjetitelje na kratkoročne boravke, poput međunarodnih događaja, sportskih turnira i festivala. Ti napori su značajno podstakli posjete imućnih pojedinaca zemlji.

„Nadalje, Ministarstvo je kreiralo razne programe kako bi turisti napustili udobne hotelske prostore u Turkiye i otišli na izlete. S namjerom da poveća broj turističkih atrakcija, Ministarstvo je proširilo arheološka iskopavanja koja se sada provode tokom cijele godine, te povećalo broj lokacija iskopavanja na 172 u okviru inspirativnog projekta ’Baština za budućnost’, uključujući i regiju Bergama“, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će iskopavanja i restauracije doprinijeti razvoju ovog okruga i okolnih gradova, omogućavajući svim dionicima u lokalnoj zajednici da koriste prihode od turizma. Osim toga, Ministarstvo je kreiralo inovativne koncepte poput „noćnih muzeja“, koji omogućavaju turistima da mogu posjetiti monumentalne građevine i drevne gradove izvan redovnog radnog vremena. Ova inicijativa dovela je do rekordnog broja posjetitelja muzeja na otvorenom poput Afrodizije.

S ciljem transformisanja Turkiye u najbolju destinaciju za dobrostojeće turiste, Mehmet Nuri Ersoy, ministar kulture i turizma, želi proširiti turističku sezonu na 12 mjeseci i privući turiste u svaku od 81 provincije, i sumira svoje ciljeve:

„Marmara i mediteranska regija Turkiye pretežno ostvaruju 80 posto prihoda od turizma u zemlji. Egejska regija čini oko 10 posto, dok se preostalih 10 posto dijeli na Crnomorski region i druge dijelove Anadolije. Jedan od naših ključnih ciljeva je povećati broj turista i prihoda uz širenje turizma na druge regije različitim ponudama. Shodno tome, jedna od najvažnijih tema za nas je obala Egejskog mora: uprkos svom potencijalu, kulturnim dobrima, obalama i prirodnim resursima, nije dovoljno turistički iskorištena. Stoga ćemo nastaviti s našim poduhvatima postavljanja Egejske obale na više mjesto putne agende međunarodnih turista.“

Imajući na umu da imućni i ekološki osviješteni turisti pridaju veliku važnost održivosti, ministar Ersoy čini velike napore da promoviše certifikaciju održivosti turističkih objekata. U tom smislu, postignut je značajan napredak, s obzirom da je više od 16.000 od oko 21.000 hotela u Turkiye uspješno steklo certifikate održivosti.

Turska agencija za promociju i razvoj turizma (TGA), koja promoviše Turkiye u više od 200 država kako bi privukla istaknute turiste, ističe da Turkiye nije samo idealna destinacija za „more, pijesak i sunce“ odmor, već sada nudi više od 60 različitih turističkih proizvoda.

Neki od njih su priroda i avantura, krstarenja i plava krstarenja, biciklizam i druge sportske aktivnosti, arheološke i kulturne ture, religijske rute, kao i gastronomska iskustva. Uvrštavanje Istanbula, Izmira i Bodruma u prestižni Michelinov vodič, jedan od najcjenjenijih svjetskih gastronomskih vodiča, dovoljno je jasan i ubjedljiv dokaz uspjeha u ovom kontekstu. Još jedan dokaz kontinuiranih postignuća Turkiye je sve veći broj lokacija na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine, poput Ankare i drevnog grada Gordiona.

S ciljem da postane treća po važnosti turistička destinacija na svijetu u skorijoj budućnosti, sa 56.7 miliona posjetioca i 54.3 milijarde dolara prihoda od turizma u 2023. godini, Turkiye obećava da će biti i jedna od najpoželjnijih destinacija za dobrostojeće turiste.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker