Vijesti iz Turske

Turkiye spremna doprinijeti procesu dijaloga između Kosova i Srbije

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak da je njegova zemlja spremna da pruži podršku procesu dijaloga između Kosova i Srbije ako bude zatraženo, javlja Anadolija.

“Turkiye je spremna da pruži svu vrstu podrške miru i stabilnosti našeg regiona i da pruži neophodan doprinos ako to strane zatraže”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Istanbulu.

Kazao je da se Turkiye nada da će proces dijaloga Kosova sa Srbijom biti okončan na način koji će osigurati trajni mir i stabilnost u regionu.

Istakao je da je Turkiye nastavila ulagati napore kako bi Kosovo dostiglo poziciju koju zaslužuje na međunarodnoj sceni.

“U tom smislu, podržavamo viziju Kosova da se pridruži NATO-u, Vijeću Evrope i Evropskoj uniji”, rekao je turski predsjednik.

Osim političkih odnosa, Erdogan je rekao da je s kosovskim premijerom razgovarao o tome šta Turkiye i Kosovo mogu učiniti u oblastima ekonomije, trgovine, energetike, odbrambene industrije i borbe protiv terorizma.

Osvrnuvši se na grupu koja stoji iza pokušaja državnog udara 2016. u Turkiye, Erdogan je rekao:

“Zamolio sam svog dragog prijatelja da uloži dodatne napore da poveća našu solidarnost protiv aktivnosti terorističke organizacije FETO na Kosovu.”

Što se tiče ekonomskih odnosa, Erdogan je rekao da su sporazumom o slobodnoj trgovini koji je stupio na snagu 2019. godine, dvije zemlje postigle pozitivan zamah u obimu bilateralne trgovine.

“Kao zemlja sa najvećim izvozom na Kosovo, moramo povećati ovu cifru na milijardu eura”, dodao je Erdogan.

Kosovski premijer Albin Kurti je nakon sastanka s Erdoganom rekao da će Priština uvijek biti zahvalna Turkiye na njenoj ulozi u intervenciji NATO-a na Kosovu 1999. godine.

“Ova intervencija zaustavila je genocid nad narodom Kosova i bila je važna za osnivanje zemlje i održavanje mira”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je zahvalio Erdoganu na podršci njegove zemlje procesima članstva Kosova u Evropskoj uniji i NATO-u.

Osvrnuvši se na ekonomske odnose, Kurti je kazao da je Turkiye jedan od važnijih ekonomskih i trgovinskih partnera Kosova.

“Naravno, to nas raduje, ali to ne bi trebalo biti dovoljno. Možemo iskoristiti našu dosadašnju saradnju za dostizanje većih potencijala”, poručio je kosovski premijer.

Turkiye je priznala Kosovo 18. februara 2008. godine, dan nakon proglašenja nezavisnosti.

Balkan je prioritet za Turkiye, ne samo iz političkih, ekonomskih i geografskih razloga, već i zbog njenih istorijskih, kulturnih i ljudskih veza sa regionom.
Source link
#Turkiye #spremna #doprinijeti #procesu #dijaloga #između #Kosova #Srbije

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker