NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Turkiye uhapsila 18 terorista YPG/PKK i ISIS-a u sjevernoj Siriji

Trinaest terorista ISIS-a i pet terorista YPG/PKK uhapšeno je u operacijama provedenim u sirijskom Al-Babu i Jarablusu, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turkiye

Ankara

Turske snage bezbjednosti u sjevernoj Siriji uhapsile su najmanje 18 terorista YPG/PKK i ISIS-a, saopšteno je u nedjelju iz Ministarstva unutrašnjih poslova Turkiye, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom operacije u subotu u Al-Babu i Jarablusu, snage bezbjednosti uhapsile su 13 pripadnika ISIS-a, uključujući i višeg operativca terorističke grupe.

Snage bezbjednosti u odvojenoj akciji uhapsila su petoricu terorista YPG/PKK, koji su poslati u Jarablus zbog planiranja terorističkog napada.

Prilikom pretresa oduzete su puške kalašnjikov, pištolji, 253 patrone i 10 kilograma ručno izrađenog eksploziva.

Turkiye je 2013. godine postala jedna od prvih zemalja koja je proglasila ISIS terorističkom grupom.

Zemlju je od tada više puta napadala teroristička grupa, više od 300 ljudi je ubijeno, a stotine su povrijeđene u najmanje 10 samoubilačkih bombaških napada, sedam bombaških napada i četiri oružana napada.

Ankara je od 2016. izvela tri uspješne velike antiterorističke operacije na sjeveru Sirije kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika. Štit Eufrata (2016.), Maslinova grana (2018.) i Izvor mira (2019) nazivi su operacija u kojim je od terorističke okupacije oslobođeno šire područje duž pograničnog pojasa na sjeveru Sirije.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na listi terorističkih organizacija Turkiye, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker