Vijesti iz Turske

Turska kompanija proizvodit će obavještajni softver za NATO

Goksel Yildirim –

Sva sjedišta i baze NATO-a u svijetu osigurat će obavještajne tokove softverom koji će se razviti turska odbrambena industrija, javlja Anadolija.

Turska kompanija STM, koja proizvodi visokotehnološke, inovativne sisteme na nacionalnoj i međunarodnoj areni, postigla je jedan od najvažnijih izvoznih uspjeha turske odbrambene industrije u području softvera.

STM je dobio dva važna tendera za usmjeravanje, prikupljanje, obradu i distribuciju obavještajnih podataka unutar djelovanja Organizacije od strane NATO komunikacijske i informacijske agencije (NCI Agency), koja je odgovorna za nabavku, instalaciju i održavanje komunikacijskih i informacijskih sistema za donositelje odluka i komandu u NATO-u.

Kao rezultat ocjene cijene i tehničke sposobnosti, agencija NCI dala je prednost STM-u u oba projekta otvorena među zemljama članicama NATO-a u kojima su učestvovale vodeće svjetske softverske kompanije.

Nakon tehničkih i administrativnih pregovora potpisan je ugovor između STM i NCI agencije.

– Na projektu će se raditi tri i po godine –

Sa softverom koji će biti razvijen u okviru projekta, STM će osigurati usmjeravanje, prikupljanje, obradu i distribuciju obavještajnih podataka za NATO komande. Sva sjedišta i baze NATO-a u svijetu će svoje obavještajne podatke odvijati kroz ovaj softver koji će STM razviti i modernizirati.

Projekti INTEL-FS, koji će modernizirati NATO-ovu obavještajnu infrastrukturu, planirani su za otprilike 3,5 godine. Ovi projekti ističu se kao jedni od najvećih ugovora koje je jedna turska kompanija potpisala s agencijom NCI.

Projekat će se razvijati i izvoditi na vlastitoj platformi NATO-a. Projekat, koji uključuje integraciju podataka, bit će temeljen na mikroservisu, distribuiran i proširiv.

– “Postići ćemo još veći uspjeh” –

Šef turske odbrambene industrije Ismail Demir kazao je novinaru Anadolije da su dostigli nivo prenosa svojih kompetencija u oblasti softvera na međunarodne kritične institucije i organizacije na putu ka potpuno nezavisnim ciljevima odbrambene industrije.

“INTEL-FS je jedan od najvećih izvoznih projekata koje je Turkiye dobila od NATO-a u području softvera, i čestitam svojim kolegama koji su doprinijeli projektu. Kao rezultat infrastrukture koju smo stvorili u području informatike, zadovoljni smo rezultatima koje su naše kompanije ostigle u međunarodnoj areni, ali vjerujem da će naša industrija postići velike uspjehe u budućnosti. Naša odbrambena industrija nastavit će doprinosti izvoznim ciljevima Turkiye s proizvodima i rješenjima sa visokom vrijednošću”, poručio je Demir.

– “Vrlo kritičan softver”

Generalni direktor STM-a Ozgur Guleryuz također je kazao Anadoliji da je ova kompanija jedna onih koja je najduže sarađivala s NATO-om i pružala rješenja, posebno u oblasti softvera i odbrambene industrije.

Podsjetivši da su prethodno isporučili projekat NATO Integration Core (INT-CORE), Guleryuz je također naveo da su osigurali softver za kontrolne jedinice različitih zemalja u Afganistanu te da ove aktivnosti datiraju od prije 10 godina.

“Kroz STM ThinkTech proizvodimo i softver i konsultantske usluge za donošenje odluka u NATO-u, posebno u kriznim situacijama. Izvozili smo ih u paketima. U 2022. godini potpisali smo peti i šesti paket. Naš najveći posao potpisan s NATO-om, dobili smo tendere za obavještajnu infrastrukturu Organizacije. Ovo su jedni od najvećih projekata dobivenih od NATO-a u području softvera u našoj zemlji i vrlo su važni projekti. NATO-ov protok obavještajnih podataka od sada će se realizirati kroz STM softver. Svi korisnici NATO-a će vršiti svoje unose iz svih jedinica u svijetu koristeći ovaj softver, vrlo kritičan softver u tom smislu”, pojasnio je Guleryuz.

Ističući da se radi o softveru koji uključuje najnaprednije tehnologije, Guleryuz je pojasnio da će se infrastrukture koje će se ovdje stvoriti moći koristiti kako za potrebe zemlje u različitim poljima, tako i da će predstavljati osnovu za budući softver NATO-a.

“Biti prva kompanija koja je razvila ove tehnologije i stavila ih u upotrebu po prvi put je izuzetno važna za nas”, rekao je Gueryuz.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Turska #kompanija #proizvodit #će #obavještajni #softver #NATO

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker