Vijesti iz Turske

Turska potpisala prvi ugovor o izvozu satelita s argentinskom kompanijom

Turska je u četvrtak potpisala prvi ugovor o izvozu satelita na Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF) u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ugovor su potpisali turska kompanija Turkish Aerospace Industries (TAI), argentinska tehnološka kompanija INVAP i kompanija GSATCOM.

U okviru ugovora bit će proizveden satelit pod nazivom “ARSAT-SG1” koji će zadovoljiti zahtjeve argentinskog državnog GSM operatora Arsat, a planirano je da bude isporučen 2024. godine.

Šef Ureda za odbrambenu industriju pri Uredu turskog predsjednika Ismail Demir izjavio je da će projekat TAI-a, INVAP-a i GSATCOM-a u narednim godinama zadovoljiti potrebe Južne Amerike.

Demir je kazao da će satelitski projekat, s 15-godišnjom orbitom, ponuditi nove mogućnosti za države i kompanije, a Turskoj će otvoriti nove prilike u svemirskoj i satelitskoj industriji.

Vicente Campeinni, predstavnik INVAP-a, rekao je da se sporazum ne odnosi samo na razvoj satelita, već i na pružanje prvog komercijalnog satelita koji će razviti dvije države.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Turska #potpisala #prvi #ugovor #izvozu #satelita #argentinskom #kompanijom

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker