NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Turski ministar pravde Tunc: U vezi s terorističkim napadom u Istanbulu privedene 34 osobe

Danas je naša herojska policija neutralizirala podmukle teroriste, rekao je ministar pravde Turkiye Yilmaz Tunc

Ministar pravde Turkiye Yilmaz Tunc izjavio je da je 34 osumnjičenih privedeno u vezi s današnjim terorističkim napadom na zgradu suda u Istanbulu, te kako se istraga nastavlja pod koordinacijom pet javnih tužilaca i zamjenikom glavnog tužioca, javlja Anadolu.

Ministar Tunc dao je izjavu novinarima nakon uviđaja na mjestu terorističkog napada do kojeg je došlo danas ispred istanbulske Palate pravde, u kojem je jedan građanin izgubio život, a šest osoba povrijeđeno, uključujući tri policajca.

Tunc je objasnio da su dvoje napadača koji su izveli incident pokušavali ući na D ulaz Palate pravde, te kako su kasnije pokušali pobjeći kada se tokom KDZ kontrole koju je provela policija shvatilo da se radi o teroristima.

“Danas je naša herojska policija neutralizirala podmukle teroriste”, rekao je Tunc, podsjećajući kako je u istoj instituciji ranije ubijen tužilac Mehmet Selim Kiraz.

Podijelio je podatke u neutraliziranim teroristima.

“Neutralizirani muškarac terorist je 2004. osuđen na članstvo u naoružanoj terorističkoj organizaciji i osuđen je na 15 godina zatvora. Neutralizirana žena je neko čiji je slučaj za članstvo u terorističkoj organizaciji u tijeku na Vrhovnom sudu. Ona je također bila u zatvoru četiri godine i dva mjeseca”, rekao je Tunc.

Odgovarajući na pitanje novinara, ministar Tunc ponovio je da su trojica ranjenih policajaca u dobrom stanju te dodao: “Četvoro naših građana je ranjeno. Jedna osoba je preminula u bolnici. Ostala tri građanina su u bolnici, njihovo zdravstveno stanje je dobro, nisu u životnoj opasnosti.”

Govoreći o hapšenjima osoba koje se dovode u vezu s teroristima, Tunc je dodao: “Za sada su privedene 34 osobe za koje se smatra da su bile s teroristima u kontaktu. Oni koji su s njima povezani i koji su imali ulogu u ovom terorističkom činu, naravno, bit će otkriveni u sudskoj istrazi.”

Dodao je kako se sudska istraga nastavlja pod koordinacijom pet tužilaca i zamjenikom glavnog tužioca.

Počinitelji napada na policijsku kontrolnu tačku ispred zgrade suda bili su članovi terorističke grupe DHKP-C, izjavio je ranije danas ministar unutašrnjih poslova Ali Yerlikaya.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker