BALKAN

U borbi za opstanak BiH tokom agresije borili su se pripadnici svih njenih naroda

U hutbi Rijaseta Islamske zajednice povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, koju je napisao bataljonski imam Ammar-ef. Cikotić, poručeno je da je imati svoju državu i slobodu neprocjenjivo blago.

Drugog dana Ramazanskog bajrama obilježen je Dan šehida, a 15. aprila bit će obilježen Dan Armije, a s obzirom na značaj navedenih datuma kojima se obilježavaju blistavi podvizi i uspjesi najboljih sinova Bosne i Hercegovine, danas je u džamijama pročitana tematska hutba.

„Postoje događaji i datumi kojih, kad god im se vratimo i prisjetimo ih se, s Allahovom pomoći, vrate nam snagu, ponos i dostojanstvo. U našoj domovini puno je takvih događaja, ali jedan se daleko i uvijek ističe u odnosu na ostale. Većina nas zna da Bosna i Hercegovina ima bogatu historiju. Ali u toj bogatoj historiji ona nije upamtila vojsku kao onu koja se 1992. rodila iz naroda za narod, Armiju Republike Bosne i Hercegovine“, istaknuto je u hutbi.

Armija Republike Bosne i Hercegovine nastala je iz potrebe da se brani a ne da napada i osvaja. Službeno, osnovana je 15. aprila 1992. od jedinica teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine i organiziranih dobrovoljaca.

„Armija Republike Bosne i Hercegovine je bila odgovor na velikosrpsku agresiju. Naš narod je doveden pred zid i tada je pružio otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju. Hrabrost, inat i čast bili su jači od agresorovog teškog naoružanja. U tim presudnim momentima za našu zemlju, strah nije postojao, samo velika želja i opredjeljenje za slobodnu Bosnu i Hercegovinu, za sve i sa svim građanima. Velika želja da se očuva Bosna i Hercegovina, naša jedina domovina bila je pokretač ljubavi, snage i odvažnosti. Ta velika želja kod mladića i djevojaka, starijih i djece, nošena čvrstom odlukom da za nju vrijedi umrijeti. Ovo historijsko opredjeljenje zlatnim slovima treba biti uklesano u naša srca i pamćenje“, naglašeno je u hutbi.

Dodaje se da je s Armijom Republike Bosne i Hercegovine naša zemlja prvi put dobila svoju vojsku – vojnu silu koja će braniti suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine i sve njene građane.

Poručeno je da mladim ljudima i budućim naraštajima u Bosni i Hercegovini to treba ponavljati i stalno ih podsjećati na svijetli primjer iz naše ne tako daleke prošlosti o borbi za opstanak, za istinu i pravdu, a protiv fašizma.

„Pod zastavom sa zlatnim ljiljanima, u borbi za opstanak tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu borili su se pripadnici svih bosanskohercegovačkih naroda. I upravo su multietnički sastavi jedinica jedno od glavnih obilježja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nimalo lahak put prošla je Armija Republike Bosne i Hercegovine. Od slabo naoružanih momaka u patikama do neustrašivih boraca. O tim borcima trebamo pričati i stalno držati osvijetljenu našu prošlost kao gradivo koje trebamo svi savladati, zapamtiti i znati prenijeti budućim naraštajima. Od odbrambene, Armija je prerasla u oslobodilačku vojnu silu i vraćala oduzete teritorije od agresora. Bosna i Hercegovina je trebala šutke pasti, nestati s mape svijeta. Ali, zahvaljujući Uzvišenom Allahu, a zatim herojima čistog i hrabrog srca, to se nije dogodilo. Koga Allah pomogne dato mu je svako dobro“, ističe se u hutbi.

Opstankom Bosne i Hercegovine Armija Republike Bosne i Hercegovine izvojevala je svoju najveću pobjedu.

„Bila je to pobjeda, a Armija je ostavila trajan primjer hrabre vojske koja je sačuvala čast i dostojanstvo bosanskohercegovačkog čovjeka. Zato, budimo i mi bar toliko hrabri i mudri da iz naše slavne prošlosti izvlačimo pouke i snagu čineći sve kako bismo uvijek bili na visini zadatka, i budućnost ove zemlje učinili još sigurnijom i prosperitetnijom. Budimo bar toliko svjesni koliko su nas zadužili svojom borbom, jer grijeh bi bio prešutiti ili, ne daj Bože, u zaborav ostaviti borbu u čijim plodovima mi danas živimo. Imati svoju državu i slobodu neprocjenjivo je blago. Do nas je koliko smo svjesni činjenica i svoje historije. Koliko se trudimo prenijeti je na mlađe i buduće generacije. U tom nastojanju i borbi trebamo svi učestvovati sjećajući se i ne zaboravljajući sve one koji su bili spremni životima braniti i odbraniti Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane“, zaključeno je u hutbi.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu je kazivao hafiz dr. Mensur ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#borbi #opstanak #BiH #tokom #agresije #borili #pripadnici #svih #njenih #naroda

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

https://www.keerthanuimitations.com/wp-includes/judi-bola/

https://extraordinarylifemagazine.com/wp-includes/judi-bola/

https://mawassim.com/wp-includes/judi-bola/

https://nautiaf.com/wp-includes/sbobet/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker