BALKAN

U dvorani “Mirza Delibašić” obilježena Dječija nedjelja

U dvorani “Mirza Delibašić” Sportsko-kulturnog centra Skenderija u Sarajevu nekoliko stotina djece i roditelja imalo je priliku družiti se i naučiti više o pravima djece, a poseban dan bio je i za djecu i mlade koji su stigli iz domova i ustanova za zbrinjavanje iz Zenice, Lukavca i Fojnice, te doma Bjelave i SOS dječijih sela iz Sarajeva, javlja Anadolu.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je danas, u partnerstvu sa SOS Dječija sela u BiH, Gradom Sarajevo i Ministarstvom privrede Katona Sarajevo organizovalo Dječiji dan povodom obilježavanja Dječije nedjelje.

Tokom petosatnog programa djeca predškolskog i školskog uzrasta uživala su u koncertu Latifa i Mravka Travka, te sa mnogobrojinim animatorima, maskotama, mađioničarima uživala u edukativno-zabavnim aktivnostima, dok su roditelji imali priliku informisati se o programima i servisima lokalnih nevladinih organizacija i ustanova koje svojim djelovanjem daju podršku najranjivijim skupinama našeg društva.

“Mi smo iskoristili Dječiju nedjelju da jedan dan djeca iz domova i ustanova socijalnog zbrinjavanja provedu zajedno i družeći se sa drugom djecom i građanima Sarajeva. To je prilika da se upoznamo i da građani upoznaju djecu koja žive u domovima i ustanovama, da ne budemo makar jedan dan daleko jedni od drugih. Ovaj dan smo iskoristili i da građanima predstavimo našeg štićenika, dječaka Islama, koji piše poeziju i čiju knjigu smo izdali, a danas je i zvanično predstavljena javnosti”, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Direktor SOS Dječijih sela u BiH Malik Garibija istakao je da je u SOS Dječijim selima svaki dan dječiji dan, ali da je Dječija nedjelja prilika da se šira javnost podsjeti na prava djece, da se podigne svijest o potrebama djece i važnosti odrastanja pod jednakim uslovima za sve, te da se osvijeste obaveze koje odrasli imaju da bi im se to omogućilo.

“Sretni smo što smo organizovali druženje i sa djecom iz lokalne zajednice kako bismo doprinijeli integraciji i povezivanju sa djecom iz alternativne brige te pokazali da je svako dijete jednako i samim tim mora imati jednaka prava i mogućnosti, bez obzira na okolnosti u kojima odrasta. Pred nama, kao društvom, je mnogo posla da bismo tu jednakost osigurali svakom djetetu, ali siguran sam da zajedno imamo neophodnu snagu i odlučnost da izgradimo okruženje kakvo djeca zaslužuju i moraju imati”, rekao je Garibija.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#dvorani #Mirza #Delibašić #obilježena #Dječija #nedjelja

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker