BALKAN

U Grčkoj uhapšene još dvije osobe zbog optužbi da su podmetnuli požare

Službenici grčke vatrogasne službe uhapsili su u subotu dvojicu muškaraca zbog navodnog namjernog podmetanja požara dok se stotine vatrogasaca bore s vatrom koja je usmrtila 21 osobu, prenosi Anadolu.

Jedan muškarac je uhapšen na Eviji, jer je navodno namjerno zapalio osušenu travu u oblasti Karystos na ostrvu. Vatrogasna služba je saopštila da je muškarac priznao da je podmetnuo još četiri požara u toj oblasti u julu i augustu.

Drugi muškarac uhapšen je u oblasti Larise u centralnoj Grčkoj, takođe zbog navodnog namjernog paljenja osušene vegetacije. U oba slučaja su obaviješteni pravosudni organi.

Zvaničnici su rekli da je paljevina krivac za nekoliko požara u Grčkoj tokom protekle sedmice, iako je još uvijek nejasno šta je izazvalo najveće požare u zemlji, uključujući onaj u sjeveroistočnoj regiji Evros i Aleksandropolis gdje su se dogodili skoro svi smrtni slučajevi uzrokovani požarom, a drugi na rubu Atine.

“Neki piromani podmeću požare, ugrožavaju šume, imovinu i prije svega ljudske živote. Ono što se dešava nije samo neprihvatljivo, već je prezreno i kriminalno”, rekao je ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias.

U požarima koji traju od 19. augusta u različitim dijelovima zemlje, poginula je 21 osoba, a uništeno je preko 720.000 hektara zemlje.

Požari se nisu mogli u potpunosti staviti pod kontrolu, ali su u velikoj mjeri izgubili na intenzitetu.

Grčka obično od početka maja do kraja oktobra uvodi propise o prevenciji požara, kako bi ograničila aktivnosti kao što su spaljivanje osušene vegetacije i korištenje roštilja na otvorenom.

Od početka ovogodišnje sezone požara, službenici vatrogasne službe uhapsili su 163 osobe zbog optužbi za požar, rekao je u petak glasnogovornik vlade Pavlos Marinakis, uključujući 118 zbog nemara i 24 zbog namjernog podmetanja požara.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Grčkoj #uhapšene #još #dvije #osobe #zbog #optužbi #podmetnuli #požare

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker