BALKAN

U ponedjeljak 31. godišnjica zločina nad logorašima na lokalitetu Korićanskih stijena

U ponedjeljak, 21. avgusta, od 11.00 sati, na lokaciji Korićanskih stijena, na planini Vlašić, članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni Savez udruženja logoraša regije Banja Luka, Udruženje logoraša “Prijedor 92.”, Udruženje logoraša Kozarac, te Udruženje porodica poginulih i nestalih “Vrbanja – Kotor Varoš” Travnik, realizuju manifestaciju obilježavanja i pamćenja 31. godišnjice terora strijeljanja 224 logoraša, javlja Anadolu.

Kako je objavio Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zločin nad logorašima su počinili pripadnici Interventnog voda policije Republike Srpske iz Prijedora, uz izgovor ”da logoraše vode na razmjenu“.

Po dolasku na lokaciju Korićana, zločinci odvode grupe logoraša nad ponor, a zlodjelo otpočinju naredbom logorašima da se poredaju i kleknu nad ponor Korićanskih stijena. Pucnjevima u leđa logoraša, i uz povike pripadnika policije da oni ovdje mjenjaju ”mrtve za mrtve, i žive za žive“, po drugi put ih ubijaju padom u ponor Korićana, a treći put ubijaju preživjele, bacanjem bombi za njima u ambis, navodi se u saopštenju.

Zločin nad ponorom Korićanskih stijena, kao i brojni drugi tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, je počinjen radi ostvarenja projekta etinički čistih područja, samo za pojedine narode, narode koji u svojoj filozofiji smatraju da vrijede više od ostalih, navodi se u saopćenju.

“Ovaj koncept, koji opstaje do današnjih dana, odavno je poznat kao koncept fašizma, i isti prepoznajemo, ne samo u regiji, nego na žalost, i na brojnim drugim destinacijama u Evropi i svijetu. Međutim, i pored trostruke egzekucije, zločin na Korićanskim stijenama je preživjelo 12 logoraša i istina o masakru se proširila, a neki od glavnih zločinaca su osuđeni pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine, što je još jedan dokaz da istina ipak izlazi na svjetlo dana, iako često sa zakašnjenjem”, navode u saopćenju pomenuta udruženja.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno sa svim svojim članicama širom države, pa i šire, od svojih početaka do danas, jedan je od predvodnika borbe protiv fašizma na ovim područjima.

”Tokom skoro tri decenije, nekada sa većim, a nekada sa manjim uspjehom, dajemo aktivan doprinos i istrajavamo u borbi za istinu i pravdu za sve narode u Bosni i Hercegovini. U cilju nastavka borbe za zajedničku državu, za sve one koji je takvom i osjećaju, pozivamo sve aktere, domaće i strane, da daju svoj aktivan doprinos i podršku radu Savezu, a u tom smislu najbitniji momenat je Zakon o zaštiti žrtava ratne torture. Samo zajedno, udruženim antifašističkim snagama, ćemo pobjediti u iskonskoj borbi između dobra i zla. Udružimo se u dobru i svijetloj istini, a ne u mraku srednjovjekovnih shvatanja i dogmi”, objavio je Savez logoraša u Bosni i Hercegovini.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#ponedjeljak #godišnjica #zločina #nad #logorašima #lokalitetu #Korićanskih #stijena

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker