BALKAN

U Sarajevu klanjana dženaza-namaz književniku Dževadu Karahasanu

U haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu klanjana je dženaza-namaz i obavljen ukop uglednog bosanskohercegovačkog književnika i akademika Dževada Karahasana, javlja Anadolija.

Posljednjem ispraćaju je pored članova porodice, brojnih prijatelja, kolega i saradnika, prisustvovao veliki broj građana i javnih ličnosti, uključujući reisul-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, sarajevskog muftiju Nedžada Grabusa, pjevača Dinu Merlina, profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Hilmu Neimarliju i brojne druge ličnosti.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulemu ef. Kavazović, a potom se prisutnima obratio profesor Neimarlija.

“Rastajemo se s bošnjačkim, bosanskohercegovačkim i evropskim savremenikom, s izvornim misliocem, piscem i učiteljem koji nas je pola stoljeća darivao dragocjenim sposobnostima i zadaćama našeg vremena, doprinosima prošlosti i nadama budućnosti”, kazao je Neimarlija, napominjući da je Karahasan kao mislilac i pisac bio posebno predan zajedništvima i vezama ljudi i zajednica.

On je kazao da su Sarajevo, Bosna i Evropa geteovskog uznošenja života i strahopoštovanja prema trajnom, krajolici u kojima se dešavaju sudbine i odvijaju razgovori junaka u većini njegovih djela.

“Duhovni vidici u kojima on razgovara s misliocima i pjesnicima antičkog svijeta, muslimanskog Istoka i evropskog Zapada. Vjerovao je u spasonosne moći dobre književnosti. Probudio je u novi život i nastavio najznačajniji razgovor evropskog Zapada i muslimanskog Istoka, razgovor Goethea i hafiza. U zavjetnim zadnjim rečenicama svog zadnjeg romana povezao je muslimansku dovu sa sokratovskim priznanjem: ‘Da mi je znati, samo da mi je znati'”, kazao je prof. Neimarlija.

Književnik Dževad Karahasan je preminuo u petak, 19. maja 2023. godine, u 70. godini. Karahasan je protekle dvije godine vodio bitku s teškom bolešću.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Autor je brojnih knjiga, eseja, drama… Za svoj rad nagrađen je brojnim priznanjima, a jedna od najznačajnijih je Goetheova nagrada za književnost, koja nosi ime po najsvestranijem njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu.

Rat u Bosni i Hercegovini 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Predavao je na nekoliko europskih univerziteta kao gostujući profesor. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra te učestvovao kao pozorišni reditelj.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Sarajevu #klanjana #dženazanamaz #književniku #Dževadu #Karahasanu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker