BIHNAJNOVIJE VIJESTI

U Sarajevu održan naučni skup i izložba “9. januar – Put u genocid“

Željko Komšić je u obraćanju istakao da se 9. januar 1992. godine ne može posmatrati izvan dva konteksta, pravnog i političkog, koji se sjedinjuju u ideji o genocidnoj namjeri velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini

U Narodnom pozorištu u Sarajevu u organizaciji Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine održani su naučni skup i izložba o temi “9. januar – Put u genocid“ gdje je poručeno da je u vrijeme kada separatistički politički krugovi ciljano plasiraju raznovrsne neistine, falsifikate i podvale, veoma važno naukom i naučnim činjenicama se suprotstaviti negatorima genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Naučnom skupu su prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Arhiva Federacije BiH Hajrudin Ćuprija, drugi zvaničnici i brojni građani.

Komšić je u obraćanju istakao da se 9. januar 1992. godine ne može posmatrati izvan dva konteksta, pravnog i političkog, koji se sjedinjuju u ideji o genocidnoj namjeri velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini.

“Put u genocid upravo je jedinstvo pokušaja podrivanja ustavnopravnog poretka Republike Bosne i Hercegovine i pokušaja potpunog istrebljenja Bošnjaka, Hrvata i ostalih koji ne pripadaju srpskom narodu, sa većine teritorije Bosne i Hercegovine”, kazao je Komšić.

Kako je istakao, kada vlasti entiteta RS danas obilježavaju godišnjicu 9. januara, one istovremeno i prikrivaju činjenicu da velikosrbijanskom režimu Miloševića i Karadžića, čak ni uz pomoć genocida nije uspjelo da dio Bosne i Hercegovine postane dio Srbije.

“RS je entitet u državi Bosni i Hercegovini, a ne federalna jedinica u sastavu Srbije. Nikada taj dio Bosne i Hercegovine neće postati dio Srbije, jer su akteri te politike u periodu od 1992. do 1995. kada su imali apsolutnu vojnu premoć, naročito kada je riječ o sredstvima, rekao bih, propustili priliku da otmu dio Bosne i Hercegovine. U tome su zaustavljeni, uz velike žrtve i herojstvo pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, MUP-a RBiH, kao i naroda koji je stajao uz njih”, rekao je Komšić.

Podsjetio je da “nastavljači genocidne politike, njegujući ono što je duh 9. januara, a njegov duh nije ništa drugo nego zločin, danas ponovo paradiraju i nastoje poslati poruku kako nisu odustali od toga da otmu dio Bosne i Hercegovine”.

“Cilj devetojanuarskog paradiranja od strane vlasti manjeg bh. entiteta je evociranje uspomena na činjenjenje genocida sa čim se ponose, zastrašivanje naroda, ali i vlastito podizanje cijene prije svega kod stranaca, koji su uvijek u takvim i sličnim prilikama, spremni dotrčati do nas koji smo za državu Bosnu i Hercegovinu, bez razlike ko je u tome trenutku vlast, i to uvijek sa istim pitanjem, sa pitanjem o tome šta možemo dati Dodiku i separatistima kako bi se očuvala stabilnost i mir. Međutim, i s tim u vezi, mislim da je konačno vrijeme da svi zajedno kažemo, da Dodiku i separatistima ne možemo i nećemo dati ništa, jer ionako imaju previše”, kazao je Komšić.

“Zato stojim pri tome da u budućnosti ne trebamo tražiti nikakvu pomoć stranaca u obuzdavanju Dodikovog separatizma”, istakao je Komšić, napominjući da se to do sada pokazalo kao potpuno promašeno.

“Već smo pomalo umorni od ispraznih deklarativnih osuda, i licemjernih saopštenja u kojima se pozivaju sve strane da spuste tenzije, a jasno da ne dižu sve strane tenzije, i ne polažemo nikakva nadanja u ispraznu retoriku koja izjednačava one koji napadaju državu Bosnu i Hercegovinu i sve druge. Međutim, ono u što smo sigurni je to da ćemo braniti ovu zemlju pod svaku cijenu u slučaju pokušaja secesije. Nikada neće biti realizirani ciljevi iz deklaracije od 9. januara po kojoj je dio Bosne i Hercegovine trebao biti priključen Srbiji. Mi od Bosne i Hercegovine nećemo odustati nikad. Nismo odustali ni onda kada nam je uvođen embargo na oružje, a ne odustajemo ni danas kada nam se uvodi embargo na demokratiju”, rekao je Komšić.

Bećirović je istakao da je vrlo važno naučnim činjenicama odgovoriti negatorima genocida u Bosni i Hercegovini.

“U vrijeme kada separatistički politički krugovi ciljano plasiraju raznovrsne neistine, falsifikate i podvale, veoma je važno da se naukom i naučnim činjenicama suprotstavimo negatorima genocida. Smatram da su naučni skupovi poput ovog današnjeg jako bitni jer daju naučnu valorizaciju nepobitnih činjenica i doprinose cjelovitom sagledavanju naše prošlosti”, kazao je Bećirović.

Podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim 9. januar, takozvani Dan RS-a.

“Zločinačka politika razdvajanja bosanskohercegovačkih naroda i stvaranje paradržave na teritoriji Bosne i Hercegovine, projektovana i vođena iz Beograda bila je u suprotnosti sa domaćin pravnim sistemom i međunarodnim pravom. Zato je RS bila mrtva tvorevina i međunarodna zajednica je nikada nije prihvatila kao samostalnog međunarodnog subjekta. Današnje obilježavanje 9. januara u bh. entitetu RS stoga predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava Bosne i Hercegovine i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, rekao je Bećirović u obraćanju.

Premijer Novalić je istakao da neprijatelji Bosne i Hercegovine i danas pokušavaju prekrojiti historiju.

“Međutim, pokušavaju prekrojiti ono što se ne može prekrojiti, pogotovo kojekavim defileima i neustavnim proslavama. Šta danas slave u drugom entitetu? Projekat nastao na temeljima genocida, masovnih zločina, grobnica i agresije”, kazao je Novalić, dodajući da se slavi dan koji je sudski dokazan kao neustavan.

“Ovaj skup je danas prilika da kažemo svima i pošaljemo poruku da mi nismo samo nijemi posmatrači. Mi moramo nastaviti vršiti pritisak na međunarodnu zajednicu da i oni konačno prestanu biti nijemi posmatrači i da se konačno zaustavi poricanje genocida i da se nepoštvivanje najviših sudskih odluka počne sankconisati”, rekao je Novalić.

Direktor Arhiva Federacije BiH Ćuprija kazao je da je glavni cilj ovog skupa da se odgovori na pokušaje prekrajanja bliske prošlosti u BiH.

“Cilj ovog projekta je da damo doprinos borbi protiv lažiranja i prekrajanja bliske prošlosti i da prezentiramo javnosti posljedice koje je proizveo 9. januar, a to su agresija na Bosnu i Hercegovinu, genocid, ratni zločini, ubijanja, silovanja, progon civilnog stanovništva, spaljivanje kuća, kulturocid, urbicid, rušenje vjerskih objekata i otvaranje logora. Ignorisanje obilježavanja 9. januara, dana koji je trasirao genocid nad Bošnjacima u BiH, više nije dopušteno”, rekao je Ćuprija.

Na naučnom skupu, kroz izlaganja učesnika i autentična dokumenta na izložbi, te prikazivanjem inserta iz istoimenog filma Avde Huseinovića, prezentirane su i razmjere zločina koje su se desile u BiH nakon 9. januara.

Radi se o primarnoj građi kojima su javnosti po prvi put predočeni veoma značajni dokumenti u kojima su nedvosmisleno prezentirane činjenice o “9. januaru“ i nastanku entiteta RS-a.

Izložba, koja postaje trajno vlasništvo Arhiva Federacije, nakon promocije u Sarajevu bit će promovirana širom države, ali i u Evropi i svijetu, saopšteno je iz Arhiva Federacije.

U Istočnom Sarajevu je u ponedjeljak povodom proslave 9. januara, takozvanog Dana Republike Srpske (RS), kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim, održan svečani defile u kojem je učestvovalo oko 2.500 učesnika, među kojima više od 700 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Osim pripadnika policijskih snaga manjeg bh. entiteta u defileu su učestvovali i predstavnici civilnog sektora, kao i helikopterska jedinica MUP-a RS-a i Helikopterski servis RS-a, te predstavnici organizacija i udruženja, saveza, sportskih klubova, fakulteta itd.

Svečanom defileu je osim nekoliko stotina građana prisustvovala Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, predstavnici vlada RS-a i Srbije i drugi zvaničnici. Dan RS-a uz pojačane mjere bezbjednosti ove godine se prvi put obilježava u Istočnom Sarajevu.

– Obilježavanje neustavnog 9. januara –

Obilježavanje neustavnog 9. januara u Istočnom Sarajevu, a prethodno i u Banjoj Luci, osudila je međunarodna zajednica te mnogi bh. zvaničnici i udruženja žrtava, podsjećajući na odluke Ustavnog suda BiH prema kojima je utvrđen neustavnim.

Ustavni sud BiH 2015. godine po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića proglasio je neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a. Nakon toga je Narodna skupština RS-a usvojila odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, a referendum je održan 25. septembra 2016. godine iako je Ustavni sud odbio zahtjev Narodne skupštine za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS-a i donio privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.

Nakon referenduma, krajem 2016. godine, Narodna skupština RS-a usvojila je Zakon o Danu RS-a.

Ustavni sud BiH 29. marta 2019. godine na zahtjev devet delegata Vijeća naroda RS-a donio je novu odluku na taj zakon, prema kojem je član u kojem se navodi da se “na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske 9. januar utvrđuje kao Dan Republike” neustavan i protivan Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te protivan Protokolu uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Iz Narodne skupštine RS-a u aprilu 2019. na tu odluku saopšteno da je ovaj praznik zasnovan na demokratskoj volji građana, i da ni jedan praznik ne ugrožava ni nacionalni, ni vjerski identitet konstitutivnih naroda. Naglasili su da će RS i u buduće slaviti 9. januar kao Dan RS-a.

I Venecijanska komisija iznijela je stav da je izbor 9. januara za Dan RS-a podstaknut osjećanjima i događajima od značaja za samo jedan narod, te da nastavak obilježavanja ovog datuma može dovesti do diskriminacije.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker