POLITIKA

U šest gradova i opština u BiH danas se održavaju prijevremeni lokalni izbori

 Građani Tuzle, Bihaća, Srebrenika, Zvornika, Bratunca i Vogošće u nedjelju izlaze na prijevremene izbore za gradonačelnike, odnosno načelnike opština, javlja Anadolija.

Građani spomenutih bosanskohercegovačkih gradova i opština će imati priliku glasati na ukupno 496 biračkih mjesta, od 7 do 19 sati. Radi se o 484 redovnih i 12 biračkih mjesta za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima (NNN) i lično (000) od čega je devet pridruženo redovnim biračkim mjestima. Na terenu će raditi i 29 mobilnih timova.

Izborna šutnja počela je 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u 7 sati ujutro 4. februara i trajaće do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do danas u 19 sati.

Na izborima učestvuje ukupno 13 političkih subjekata i to pet političkih stranaka, jedna koalicija i sedam nezavisnih kandidata. Ovjereno je ukupno 18 kandidata. Kandidatske liste su objavljene u službenim glasilima i na web-stranici Centralne izborne komisije BiH.

Građani Tuzle imaće mogućnost gradonačelnika izabrati između pet kandidata od kojih su tri nezavisna – Derviš Čičko, Mirnes Ajanović i Halid Žigić, dok je Zijad Lugavić kandidat SDP-a, a Omer Berbić Naše stranke.

U Bihaću će se gradonačelnik birati između četiri kandidata od kojih su dva nezavisni i to Damir Đug i Amarildo Mulić, dok je Adnan Hebibija kandidat SDP-a, a Hamdija Abdić SDA.

Gradonačelnik Srebrenika biraće se između dva kandidata i to Adnana Bijelića kojeg podržava koalicija NiP-Naša stranka-SDP i Nermina Tursića iz SDA. Dva kandidata su i u utrci za načelnika opštine Vogošća i to Adnan Šerak iz koalicije NiP-Naša stranka-SDP i Migdad Hasanović iz SDA.

I za načelnika opštine Bratunac su dva kandidata od kojih je jedan nezavisni i to Srđan Rakić te Lazar Prodanović iz SNSD-a.

Samo jedan je kandidat za gradonačelnika Zvornika i to Bojan Ivanović iz SNSD-a.

U centralni birački spisak, zaključno s podacima na dan 16. januara u 24 sata, za prijevremene izbore upisano je ukupno 309.288 birača.

Na redovnim biračkim mjestima u Tuzli moći će glasati 111.061 birač, njih 51 iz kategorije lično/odsustvo, 1.400 putem pošte te 427 putem mobilnih timova.

U Bihaću će na redovnim biračkim mjestima pravo glasa imati 56.726 birača, njih 42 na biračkim mjestima iz kategorije lično/odsustvo, 1.329 putem pošte te 215 putem mobilnih timova.

Iako je jedan kandidat i koliko god glasova da osvoji biće izabran, za gradonačelnika Zvornika moći će glasati 51.756 birača na redovnim biračkim mjestima, 1.014 iz kategorije lično/odsustvo, 1.060 putem pošte te 14 putem mobilnih timova.

U Srebreniku će priliku da glasa imati 38.400 birača na redovnim biračkim mjestima, njih četiri na biralištima iz kategorije lično/odsustvo, 670 putem pošte, a 22 putem mobilnih timova.

Načelnika Vogošće priliku da biraju imat će 27.359 birača na redovnim biračkim mjestima, devet na biralištima iz kategorije lično/odsustvo, 620 putem pošte te 112 putem mobilnih timova.

Najmanje birača glasaće u Bratuncu i to 16.972 na redovnim biračkim mjestima, 669 u kategoriji lično/odsustvo, 1.116 putem pošte te 72 putem mobilnih timova.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#šest #gradova #opština #BiH #danas #održavaju #prijevremeni #lokalni #izbori

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker