NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

U Španiji nestašica lijekova

Problem je sada 150 posto gori nego što je bio 2021. godine, saopćilo je farmaceutsko vijeće Španije sa sjedištem u Madridu

Kako se Evropa i dalje suočava sa ozbiljnom nestašicom lijekova, španske apoteke su prošle godine prijavile kašnjenja sa stotinama različitih lijekova, javlja Anadolija.

Španske apoteke teško su snadbijevaju sa 403 različite vrste lijekova, uključujući lijekove za kardiovaskularne, neuromišićne, probavne i respiratorne bolesti, prema Općem farmaceutskom vijeću Španije (GPCS).

Problem je sada 150 posto gori nego što je bio 2021. godine, saopćilo je vijeće sa sjedištem u Madridu, jer nabavka tih lijekova traje četiri do pet sedmica duže nego što je to bilo nekada.

Direktor GPCS-a Antonio Blanes Jimenez pojasnio je da problem nestašice lijekova nije ništa novo, jer se to dešava od 2019. godine.

“Situacija se popravila tokom pandemije i ponovo pogoršala 2022. godine”, rekao je Jimenez.

Rekao je da su ograničenja koje su Kina i Indija postavile na izvoz sirovina potrebnih za proizvodnju i otpremanje lijekova i problemi vezani za proizvodnju uzrokovani ratom Rusije i Ukrajine, glavni pokretači nestašice.

Rekao je da trenutni podaci i trendovi ne daju optimističnu sliku za 2023. godinu.

Međutim, Jimenez je kazao da bi pacijenti trebali ostati mirni, jer apoteke i dalje mogu osigurati generičke lijekove u većini slučajeva.

Farmaceutkinja Maria Carmen Sanz požalila se na sve veće probleme u opskrbi lijekovima, pri čemu više od polovine njihovih dnevnih narudžbi ne stiže.

“Naši pacijenti koji nam dolaze po lijekove nažalost odlaze praznih ruku. Najgore je to što ne znamo pravi razlog nestašice lijekova. Ne daje nam se nikakvo objašnjenje”, rekla je Sanz.

Dodala je da lijekove naručuju ranije, ali ne znaju kada će i hoće li uopće doći.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker