BALKAN

U sredu ili četvrtak u Briselu sastanak s Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će se u sredu ili četvrtak u Briselu sastati s prištinskom delegacijom, javlja Anadolu agency.

“To je za nas obaveza jer smo uvek smatrali da je dijalog jedini način da se problemi rešavaju. A, problemi se nagomilavaju”, naglasio je Vučić na konferenciji za novinare.

Kazao je da od kada je kosovski premijer Aljbin Kurti došao na vlast na Kosovu “dogodio se 401 napad na tamošnje Srbe i 41 ekskalatorni potez – što znači da su toliko puta pokušali da izazovu sukobe na severu Kosova“.

Vučić je istakao da je Srbija razgovarala sa predstavnicima Srba da budu spremni da prihvate dijalog o novim izborima na severu, ali da je jasno da nema nikakvog razgovora oko toga da napuste svoje domove i prepuste imovinu onima kojima to nikada nije pripadalo.

Odgovarajući na pitanja, Vučić je rekao da kosovskom premijeru Kurtiju odavno ne veruje i da želi razumna i racionalna rešenja.

“Ako me pitate jesam li za ono što oni nazivaju velikom Srbijom, ja ću reći ne. A Kurti nikada neće reći da nije za veliku Albaniju, već da to nije prioritet”, rekao je Vučić.

Govoreći o izborima koje je tražio deo prozapadne opozicije, koji je dva dana blokirao rad Skupštine Srbije, Vučić je kazao da je razgovarao sa predstavnicima partija na vlasti, koje su raspoložene da izađu u susret zahtevima opozicije.

Opozicija je u ponedeljak na konferenciji za novinare tražila da vanredni parlamentarni i beogradski izbori budu raspisani pre kraja godine, a Vučić je danas rekao da je razumeo da opozicija traži izbore na svim nivoima.

Dodao je da sada ostaju tehnički detalji, kako i u kom trenutku održati izbore, ali da misli da treba sačekati da prođu razgovori oko Kosova i sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, te da bi posle toga održao zajednički sastanak sa predstavnicima vlasti i u skladu s tim doneo odluku.

Govoreći o ekonomiji, Vučić je rekao da podržava odluku da minimalna zarada u Srbiji iznosi 402 evra, kao i da je doneta odluka da se između 25. novembra i 5. decembra isplati jednokratna podrška penzionerima od 20.000 dinara (170,5 evra).Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#sredu #ili #četvrtak #Briselu #sastanak #Prištinom

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker