NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

U sukobu s teroristima na sjeveru Iraka poginulo pet turskih vojnika

Prema prvim saznanjima, tokom sukoba je neutralisano 12 terorista

Ministarstvo odbrane Turkiye objavilo je da je pet turskih vojnika poginulo, a osam vojnika ranjeno u sukobu sa teroristima koji su pokušavali da se infiltriraju u područje gdje se nalazi baza u regiji operacije “Kandža-Katanac” na sjeveru Iraka, javlja Anadolu.

“U sukobu sa teroristima koji su pokušavali da se infiltriraju u bazu baze 12. januara, poginulo je pet naših hrabrih saboraca, a osam je ranjeno, od kojih trojica teško. Ranjeni vojnici su prebačeni u bolnicu”, objavilo je Ministarstvo.

Prema prvim saznanjima, tokom sukoba je neutralisano 12 terorista.

Ministarstvo odbrane Turkiye navelo je da se operacije u regiji nastavljaju.

U saopštenju je izraženo saučešće porodicama šehida, Oružanim snagama Turkiye i turskom narodu, a povrijeđenim vojnicima se želi brz oporavak.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK-a u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija “Kandža-Katanac” pokrenuta je u aprilu 2022. godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turkiye “Kandža-Tigar” i “Kandža-Orao” 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker