BALKAN

U Turkiye otputovao još jedan tim spasilaca Federalne uprave civilne zaštite

S ciljem povećanja kapaciteta spasilačkih timova angažiranih na pretraživanju ruševina na područjima pogođenim katastrofalnim zemljotresom u Turkiye i Siriji, večeras je iz Sarajeva otputovao još jedan tim Federalne uprave civilne zaštite u Republiku Turkiye, javlja Anadolija.

“Dodatne snage obučenih i osposobljenih pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina (USAR), upućene su nakon iscrpnih šest dana koliko su već spasioci ove jedinice iz FBiH sa neophodnom mehanizacijom, specijalnim alatima i savremenom elektronskom i ličnom opremom, angažirani na pretraživanju ruševina i potrazi za nastradalima”, saopšteno je iz Vlade entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da će se zbog težine i kompleksnosti zadatka ovom podrškom značajno ubrzati pretraga i pronalaženje žrtava, a spasioci koji će se pridružiti Federalnoj jedinici sa sobom nose i dodatnu opremu neophodnu za nastavak rada na terenu.

Pored upućivanja spasilačkih timova, Vlada FBiH je prošle sedmice u sklopu aktivnosti pružanja pomoći nastradalima u razornom zemljotresu putem Federalne direkcije robnih rezervi i uz koordinaciju FUCZ-a poslala u pogođena područja Turkiye zimske šatore i vreće za spavanje. Izdvojenu pomoć za Turkiye već je prihvatila Uprava za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turkiye, te je dalje rasporedila, prema prioritetima, u najugroženija područja.

Takođe, pomoć za područje Sirije upućena je jutros putem Humanitarne organizacije Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS i organizacije IHH.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara su pogodila južne dijelove Turkiye s epicentrom u Kahramanmarasu.

U Turkiye su poginule 31.643 osobe, a više od 80.000 je povrijeđeno, dok je u susjednoj Siriji poginulo najmanje 3.500 ljudi, a povrijeđeno je više od 5.200.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Turkiye #otputovao #još #jedan #tim #spasilaca #Federalne #uprave #civilne #zaštite

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker