SVIJET

Ubijeno više od 13.800 djece, a više od 17.000 ih ostalo siročadi i bez pratnje

Dan palestinske djece kao Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskom djecom koji se obilježava 5. aprila dolazi ove godine kada palestinska djeca doživljavaju neviđenu agresiju od strane izraelskih okupacionih snaga, javlja Anadolu.

“Od 7. oktobra, 2023, izraelske okupacione snage vode genocidni rat protiv stanovništva Pojasa Gaze, koji je do sada odnio živote više od 32.975 Palestinaca, uključujući više od 13.000 djece, ranio više od 75.577 ljudi dok se više od 8.100 ljudi, uključujući djecu i žene, i dalje vode kao nestali pod ruševinama. Od 7. oktobra, 2023, Izraelske okupacione snage i setleri ubili su 114 palestinske djece na okupiranoj Zapadnoj Obali, uključujući Istočni Jerusalim”, navode iz ambasade Palestine.

Izraelska agresija nad palestinskom djecom, naglašavaju, je bez presedana i uticala je na cio sistem dječijih prava, posebno na osnovna prava kao što su pravo na život, opstanak i razvoj.

Više od 13.800 djece ubijeno je u Pojasu Gaze od 7. oktobra, a palestinska djeca u Gazi koja su do sada preživjela lišena su prava na zdravlje, vodu, hranu, lijekove i čistu životnu sredinu.

“Izraelska okupaciona vojska sistematski je blokirala ulazak humanitarne pomoći u Gazu, što je navelo Ujedinjene nacije da upozore na ”katastrofalnu” situaciju sa hranom za polovinu stanovništva Gaze i na ”neminovnu” glad, koja je do sada odnijela 34 života, uključujući 31 dijete, iako se strahuje da je pravi broj mrtvih mnogo veći. Bezbjednost hrane postala je goruća briga, a Human Rights Watch optužuje izraelske vlasti da koriste glad kao sredstvo rata.Izraelska okupaciona vojska je takođe lišila djecu Gaze prava da ostanu sa svojim porodicama ili rođacima. UNICEF procjenjuje da je namanje 17.000 djece u Pojasu Gaze bez pratnje, siročadi ili razdvojeno. Svako dijete je srceparajuća priča o gubitku i tuzi”, naglašavaju iz palestinske ambasade.

Izraelske okupacione snage su takođe lišile palestinsku djecu u Gazi prava na obrazovanje. Najmanje 111 škola u Gazi je oštećeno, više od 40 škola potpuno je uništeno, dok se najmanje 133 škole koriste kao skloništa. Oko 620.000 učenika je ostalo bez nastave od oktobra i većina pati od psiholoških trauma.

Razne organizacije za prava zatvorenika su prijavile da su izraelske okupacione snage od 7. oktobra uhapsile više od 7.895 Palestinaca sa okupirane Zapadne obale, uključujući najmanje 500 djece, dok izraelske okupacione snage vrše zločin prisilnog nestanka Palestinaca zatočenih u Gazi, uključujući žene i djecu, odbijajući da objelodane bilo kakve informacije o njima.

Prema svjedočenjima koje su prikupile organizacije za ljudska prava, izraelske okupacione vlasti podvrgavale su palestinske zatvorenike/ce teškoj torturi, uključujući brutalna i osvetnička prebijanja, napade pasa, dugotrajne stresne položaje, potpuno skidanje odjeće, seksualno uznemiravanje i uskraćivanje hrane i pristupa kupatilu.

Palestinska djeca na okupiranoj Zapadnoj obali podliježu hapšenju, suđenju i zatvaranju u okviru izraelskog vojnog sudskog sistema, što ih lišava osnovnih prava.

“Pozivamo na hitno obustavljanje izraelske agresije na Pojas Gaze kako bi se spasili životi civila, posebno djece, i na obavezu okupatorske države da pruži zaštitu djeci, omogući im da uživaju svoja prava po međunarodnom pravu i obezbijedi im medicinske i psihološke tretmane. Smatramo da je Izrael, okupatorska država, potpuno odgovorna za svoje zločine protiv civila, odnosno djece, i naglašavamo da mora odgovarati za svoje zločine. Štaviše, naglašavamo potrebu da međunarodna zajednica izvrši pritisak na Izrael da okonča okupaciju palestinske zemlje, u skladu sa međunarodnim rezolucijama i pravom palestinskog naroda na samoopredjeljenje”, ističu iz palestinske ambasade.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Ubijeno #više #djece #više #ostalo #siročadi #bez #pratnje

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

https://www.keerthanuimitations.com/wp-includes/judi-bola/

https://extraordinarylifemagazine.com/wp-includes/judi-bola/

https://mawassim.com/wp-includes/judi-bola/

https://nautiaf.com/wp-includes/sbobet/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker