NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

UN: Težak udarac ženskim pravima u Afganistanu

Obustavljanje učešća žena u srednjem i visokom obrazovanju je jasno kršenje obaveza Afganistana prema međunarodnom pravu, poručio je komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk

 

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava saopćio je da je odluka talibanske administracije o obustavi univerzitetskog obrazovanja studentica u Afganistanu protivna međunarodnom pravu, javlja Anadolu Agency (AA).

Komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk je u svojoj pisanoj izjavi naveo da je ova praksa težak udarac ženskim pravima u Afganistanu i naglasio da ta odluka predstavlja “tužan korak unazad za cijelu zemlju”.

Napominjući da je sistematsko isključivanje žena iz društvenog života u suprotnosti s inovacijama i razvojem u svijetu, Turk je podvukao da je rad žena, koje bi mogle biti kandidati za mnoge doktore, učiteljice i advokatice, uzaludan.

“Obustavljanje učešća žena u srednjem i visokom obrazovanju je jasno kršenje obaveza Afganistana prema međunarodnom pravu”, podvukao je Turk.

Pozivajući talibanske vlasti da preinače ovu odluku, Turk je dodao: “Pristup žena obrazovanju na svim nivoima i bez diskriminacije je osnovno i neupitno pravo.”

Talibanska administracija jučer je objavila da je odlukom Vijeća ministara do daljnjeg obustavljeno školovanje žena na univerzitetima

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker