POLITIKA

Usvojen nacrt izbornog zakona RS-a

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska rano jutros je na 12. posebnoj sjednici usvojila nacrt izbornog zakona Republike Srpske – prijedlog narodnih poslanika, javlja Anadolu.

“Usvojen je zaključak Kluba poslanika SNSD o upućivanju nacrta izbornog zakona Republike Srpske na javnu raspravu, koja će biti sprovedena u roku od 15 dana“, saopšteno je iz Narodne skupštine RS-a.

U razlozima za donošenje ovog zakona navodi se da je njime uređeno da će izbore za organe vlasti u Republici Srpskoj sprovoditi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

“S tim u vezi, ovim zakonom je predviđeno da se stupanjem na snagu zakona, neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, delegata Vijeća naroda Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, gradonačelnika grada, načelnika opštine u Republici Srpskoj, imenovanje organa za sprovođenje izbora za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u Republici Srpskoj, učestvovanje pripadnika nacionalnih manjina u izborima za lokalni nivo, zaštita izbornog prava u Republici Srpskoj, pravila ponašanja u izbornoj kampanji i finansiranje izborne kampanje u Republici Srpskoj, kao i druge odredbe navedenog zakona koje se odnose na izbore za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u Republici Srpskoj“, navodi se u razlozima.

Dodaje se da je novina u odnosu na važeći zakon je uređivanje izbora delegata u Dom naroda BiH iz RS-a i zaštita izbornog prava kojom je predviđeno da će ovu zaštitu pružati, pored organa za sprovođenje izbora, Vrhovni sud RS-a.

“Pored toga, razlozi za donošenje ovog zakona nalaze su u potrebi unapređenja izbornog procesa, te jačanja povjerenja građana u izborni proces, stvaranja pretpostavki za uvođenje elektronske identifikacije birača i elektronskog brojanja glasova (uvođenje izbornih tehnologija)“, naveli su predlagači.

Sjednici o izbornom zakonu prethodila je 11. posebna sjednica na kojoj su poslanici Narodne skupštine (NS) RS-a usvojili “Informaciju o razmatranju aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku“.

Usvojeni su zaključci klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i poslaničkih grupa SPS i DNS.

U njima se navodi da NS RS traži da se “od strane kolonijalne uprave u roku od sedam dana ponište sve odluke Christiana Schmidta, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik“, a da ukoliko se to ne ispuni, traži da se u najkraćem periodu održi sjednica Parlamentarne skupštini BiH i na njoj „proglase nedozvoljenim i ništavnim sve odluke Christiana Schmidta koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, da se zabrani organima BiH primjena tih odluka, da proglase sajt OHR neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata, da zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija.

“Da se na istoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH donese Izborni zakon BiH, sa svim poboljšanjima koji se tiču izbornog integriteta i da se razvlasti CIK u njegovom antiustavnom djelovanju, da se postigne politički konsenzus o daljem evropskom putu BiH i da se taj proces bitno ubrza, da se donese Deklaracija i potvrdi teritorijalni integritet BiH“, navodi se u zaključcima.

Ako se ne ispoštuje drugi zaključak NS RS traži od izabranih predstavnika da prestanu odlučivati na nivou BiH i da se više ne vraćaju u taj proces.

“NS RS traži od političkih stranaka iz Republike Srpske koji su u partnerstvu sa političkim strankama iz Federacije na nivou BiH da formalno i suštinski napuste to partnerstvo. NS RS će donijeti svoju Deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH predviđen Ustavom BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

RS će aktivirati sve zaključke i odluke NS i drugih institucija i nastaviti ih izvršavati.RS će se povući iz svih sporazuma (o vojsci, indirektnim porezima, VSTS) u isto vrijeme poštujući Ustav BiH. NS RS će donijeti Izborni zakon RS.

RS očekuje da se na predstojećem Uskršnjem saboru potvrdi kršenje Dejtonskog sporazuma“, navodi se u trećem zaključku.

Zaključeno je i da je RS opredjeljena za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske.

“Osuđujemo i odbacujemo protivustavno djelovanje dijela Međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, kojima se nastoji erodirati ustavnopravna pozicija Republike Srpske i ojačati institucije BiH“, glasi jedan od zaključaka.

Osuđuje se i odbacuje “korištenje Suda i Tužilaštva BiH kao instrumenta kojima se nastoji nametnuti primjena odluka tzv. visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH koje su u suprotnosti sa odredbama Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i njegovih aneksa IV i X“.

“Osuđujemo i odbacujemo korištenje sankcija Ministarstva finansija SAD kao sredstva pritiska na građane, političke partije i organizacije, ali i demokratski izabrane funkcionere Republike Srpske kojima se krše njihova ljudska prava i slobode“, stoji u zaključcima.

Navodi se i da “korištenje prijetnji i nasilja protiv građana Republike Srpske i njenih funkcionera, u cilju da se zastraši ili prinudi Republika Srpska da prihvati protivustavno djelovanje dijela međunarodne zajednice, tzv. visokog predstavnika i institucija BiH, bez odluka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, biće smatrano aktom terorizma“.

“NS RS zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske će preduzeti potrebne mjere da bi zaštitila prava i slobode svojih građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na svojoj teritoriji“, zaključeno je na 11. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Posebne sjednice parlamenta RS-a zakazane su nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt objavio u utorak da je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini koje se odnose na integritet izbornog procesa. Tehničke izmjene podrazumijevaju da Centralna izborna komisija BiH imenuje predsjednike biračkih odbora, uvođenje skenera, identifikacije birača i videonadzora.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Usvojen #nacrt #izbornog #zakona #RSa

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker