POLITIKA

Uvođenje i testiranje novih tehnologija za izbore u BiH

U Sarajevu je u srijedu organizovana konferencija posvećena dobrim praksama i novim tehnologijama u izbornom procesu pod nazivom “Nove izborne tehnologije: Najbolje prakse za Bosnu i Hercegovinu”, javlja Anadolu.

Konferenciju organizuje projekt USAID Podrška izbornom integritetu u BiH u saradnji s Centralnom izbornom komisijom (CIK) BiH i Koalicijom za slobodne i poštene izbore “Pod Lupom”.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH, kazala je u uvodnom obraćanju da su zakonske izmjene od 26. marta ove godine službeno postavile pilotiranje izbornih tehnologija kao novu značajku izbornog procesa u BiH i otvorile su vrata za uvođenje i testiranje raznih tehnologija, konkretno automatizirane identifikacije birača, skeniranja i prebrojavanja glasačkih listića, efikasnijih transfera rezultata te upotrebe kamera na biračkim mjestima.

“Centralna izborna komisija je 3. aprila donijela odluku o primjeni pilot projekata ove naše institucije za lokalne izbore, koja je i na dan raspisivanja izbora, 8. maja, službeno objavljena u službenim glasnicima. Mi smo radili zajedno s učesnicima izbora, konsultovali smo se s općinama i uz pomoć naših partnera da bismo identificirali demografski i statistički relevantan uzorak općina i biračkih mjesta koji bi mogao poslužiti za pilotiranje izbornih tehnologija za predstojeće izbore te smo došli do sljedećeg zaključaka: Za pilot projekata optičkih skenera i automatizirani prenos rezultata koji podržava USAID, Centralna izborna komisija je izabrala 145 biračkih mjesta, a ovaj projekat će se implementirati u saradnji sa šest općinskih, odnosno gradskih izbornih komisija. To su Vogošća, Tuzla, Visoko, Stolac, Novi Grad i Prijedor”, rekla je Hadžiabdić.

Dodala je da su za pilot biometrijske identifikacije, koje podržava OSCE, odabrali Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Dodatno, za pilot identifikacije birača i bržeg transfera rezultata s biračkih mjesta, koji podržava delegacija EU-a, identificirano je 165 biračkih mjesta i deset općina, odnosno gradova: Stari Grad Sarajevo, Tešanj, Doboj, Bijeljina, Trebinje, Gradiška, Goražde, Domaljevac-Šamac, Sanski most i Zvornik.

“Današnja konferencija je zapravo prvi korak u smjeru detaljnih razgovora sa svim sudionicima u Bosni i Hercegovini pa tako i općinama. Sve neophodne prilagodbe ćemo praviti prema potrebi, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena”, rekla je Hadžiabdić.

Na prvom panelu konferencije će se govoriti o praksama iz drugih zemalja po pitanju pilotiranja ovih tehnologija. Na drugom panelu će se razgovarati o detaljima pilot projekta i kako se planiraju implementirati u Bosni i Hercegovini, a na trećem panelu će predstavnici civilnog društva govoriti o istoj temi.

“Razmjena iskustva i znanja će nam pomoći da izbjegnemo prepreke s kojima su se drugi susretali i da iskoristimo najbolje prakse upravo za naš kontekst. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zaista cijeni podršku koju će dobiti od razvojnih partnera na putu implementiranja ovih pilot projekata. Ovi procesi su za Bosni i Hercegovinu novi. Pred nama je velika odgovornost kao institucije da ovo implementiramo”, rekla je Hadžiabdić.

Courney Chubb, direktorica Misije USAID-a u BiH, izjavila je da podržavaju jedan od pilot projekata kroz projekt Podrška izbornom integritetu. Riječ je o četvorogodišnjem projektu pokrenutom u januaru 2024. u vrijednosti 5,5 miliona dolara, koji pruža sveobuhvatnu podršku slobodnim i fer izborima u BiH, usklađenim s međunarodnim standardima i najboljim praksama.

“Pored ovog novog tehnološkog pilota projekta, USAID će podržati CIK BiH, općinske izborne komisije i biračke odbore u procesima nadzora i provedbe izbora”, rekla je Chubb.

Dodala je da su piloti prilika da se isprobaju nove tehnologije u stvarnim uslovima i usavrše sistemi kako bi optimalno funkcionisali u BiH.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Uvođenje #testiranje #novih #tehnologija #izbore #BiH

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

https://www.keerthanuimitations.com/wp-includes/judi-bola/

https://extraordinarylifemagazine.com/wp-includes/judi-bola/

https://mawassim.com/wp-includes/judi-bola/

https://nautiaf.com/wp-includes/sbobet/

https://mob-land.com/

https://duarteveiculosonline.com.br/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker