EKONOMIJA

Uvoz robe u Crnoj Gori pet puta veći od izvoza

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prošloj godini, prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku (MONSTAT), iznosila je 4,24 milijarde eura, što je 44,1 odsto više u odnosu na 2021. godinu, javlja Anadolija.

Iz MONSTAT-a je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 700,2 miliona eura, što je 60,2 odsto više u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 41,3 odsto i iznosio je 3,54 milijarde eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,8 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 17,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 209,9 miliona eura, koje čine električna energija 170,2 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 709,7 miliona eura, koje čine drumska vozila 228,4 miliona eura, električne mašine, aparati i uređaji 142,2 miliona eura i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 149,4 miliona eura, Švajcarska 107,9 miliona eura i Bosna i Hercegovina 90,6 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 614,7 miliona eura, Kina 330,6 miliona eura i Grčka 295,4 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća s potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i s Evropskom unijom (EU).Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Uvoz #robe #Crnoj #Gori #pet #puta #veći #izvoza

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker