SVIJET

Velika Britanija ukida karantin za revakcinisane građane EU i SAD-a

Velika Britanija će ukinuti obavezni karantin za građane Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su primili dvije doze vakcine protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama koje je podijelio zvaničnik britanske vlade, Operativni odbor COVID-19, u kojem su i ministri, razgovarao je danas o ublažavanju ograničenja kada je riječ o međunarodnim putovanjima.

Prema odluci donesenoj na sastanku, državljani EU-a i SAD-a koji su primili dvije doze vakcine bit će izuzeti iz obaveznog karantina u Velikoj Britaniji.

Od građana EU-a će biti zatraženo da pokažu “zelenu kartu”, a od građana SAD-a da pri ulasku u zemlju pokažu dokaz o vakcinaciji.

Velika Britanija dijeli zemlje u tri grupe, i to “zelene”, “žute” i “crvene”, na osnovu stope vakcinacije, broja zaraženih i prevalencije novih vrsta virusa.

U skladu s tim, britanski državljani koji dolaze u Veliku Britaniju iz zemalja na “crvenoj listi” i oni koji imaju dozvolu boravka u toj zemlji, ostaju u karantinu 10 dana.

Oni koji dolaze iz zemalja sa “žute” liste ostaju u samoizolaciji 10 dana na adresi koju odrede.

Karantin se ne primjenjuje na one koji će u Veliku Britaniju putovati iz zemalja na “zelenoj” listi, a od ovih se ljudi traže rezultati PCR testa koji su obavili u posljednja 72 sata.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Velika #Britanija #ukida #karantin #revakcinisane #građane #SADa

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker