SVIJET

Velike gužve na aerodromu u Kabulu nakon što su talibani preuzeli glavni grad

Nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Afganistana, Kabulom, brojni građani koji pokušavaju napustiti zemlju stigli su na Međunarodni aerodrom Karzai gdje su zabilježene velike gužve, javlja Anadolu Agency (AA).

Gužve na Međunarodnom aerodromu Karzai zabilježene su nakon što su svi civilni letovi otkazani. Među građanima koji čekaju da napuste Afganistan su i žene s djecom.

Iz aerodroma pozivaju građane da ne stvaraju gužve, dok su ih talibani u međuvremenu pozvali da “idu kući” i da civili neće biti povrijeđeni.

Također i Sjedinjene Američke Države su kasno u nedjelju dovršile evakuaciju preostalog osoblja iz svoje ambasade u Kabulu. Svo osoblje ambasade SAD-a nalazi se u prostorijama Međunarodnog aerodroma Karzai, koje osigurava američka vojska.

Predsjednik Joe Biden ranije je odobrio da dodatnih 1.000 američkih vojnika bude raspoređeno na aerodrom radi osiguranja objekta usred evakuacije diplomatskog osoblja SAD-a, kao i afganistanskih državljana koji traže status izbjeglice u Washingtonu.

U međuvremenu su ukupno 64 zemlje kasno u nedjelju potpisale zajedničku izjavu u kojoj se poziva na siguran i uredan odlazak svih koji žele napustiti Afganistan nakon talibanske ofanzive.

Među državama potpisnicama zajedničke izjave, između ostalih, su Kanada, Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid saopštio je u nedjelju da su počeli preuzimati kontrolu nad Kabulom i javnim zgradama nakon što su vladine snage napustile glavni grad Afganistana. Nakon vijesti o preuzimanju kontrole nad gradom, brojne ulice Kabula postale su prazne.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Velike #gužve #aerodromu #Kabulu #nakon #što #talibani #preuzeli #glavni #grad

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker