POLITIKA

Vijeće ministara BiH bez kvoruma, o Danu žalosti nakon ubistava u Gradačcu odlučuju entitetske vlade

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 8. vanrednoj telefonskoj sjednici nije imalo potreban kvorum za odlučivanje, na kojoj je trebao biti razmatran prijedlog odluke o proglašenju 16. avgusta 2023. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini zbog tragedije u Gradačcu, javlja Anadolu.

“Na telefonskoj izvanrednoj sjednici nije osiguran kvorum za rad i odlučivanje Vijeća ministara BiH tijekom glasovanja, koje je bilo otvoreno danas u razdoblju od 9.30 do 12.00 sati”, saopšteno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Prethodno je danas Vlada bh. entiteta Republika Srpska (RS) donijela, na telefonskoj sjednici, odluku da se 16. avgust proglasi Danom žalosti u RS-u zbog tragičnih i nemilih događaja koji su se dogodili u Gradačcu.

U saopštenju nakon sjednice je navedeno i da Vlada RS-a očekuje da istu odluku donese i Vlada entiteta Federacija BiH.

“Tog dana zastave na institucijama će biti spuštene na pola koplja, televizijske i radijske sadržaje, kao i sve sportske i zabavne manifestacije planirane za taj dan potrebno je prilagoditi Danu žalosti”, naveli su iz Vlade RS-a.

Očekuje se da će Vlada Federacije BiH danas održati hitnu sjednicu kako bi 16. avgust proglasili Danom žalosti na prostoru tog entiteta.

Nermin Sulejmanović u petak je počinio trostruko ubistvo u Gradačcu, te nakon što ga je locirala policija, počinio samoubistvo.

U krvavom pohodu u kojem je prvo pretukao i ubio svoju partnericu i majku maloljetnog djeteta Nizamu Hećimović, ubio je još dvije osobe – oca i sina (23), te hicima iz vatrenog oružja ranio nekoliko osoba.

Danas, na dan dženaze i ukopa Nizame Hećimović, Dan žalosti je u Tuzlanskom kantonu i Brčkom.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Vijeće #ministara #BiH #bez #kvoruma #Danu #žalosti #nakon #ubistava #Gradačcu #odlučuju #entitetske #vlade

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker