NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Vijeće nacionalne sigurnosti: Turkiye obećava da će prekinuti krvoproliće u Gazi i reformisati globalni sistem

Sve terorističke grupe i njihove filijale koje predstavljaju prijetnju Turkiye biće meta bez vremenskih ili lokacijskih ograničenja, saopćeno je iz Vijeća za nacionalnu sigurnost

Turkiye se u četvrtak obavezala na okončanje krvoprolića u Gazi, osiguravajući isporuku pomoći opkoljenoj enklavi i tražeći pravedan mir u Palestini na osnovu granica iz 1967. godine, javlja Anadolu.

Iz Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje se sastalo u predsjedničkom kompleksu u Ankari pod predsjedavanjem predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, istaklo je u saopćenju potrebu za reformom međunarodnog sistema, koji nije u stanju spriječiti humanitarne zločine u Gazi.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 25.900 Palestinaca, a palestinska enklava je dovedena do humanitarne katastrofe.

Vladino tijelo je također razgovaralo o trenutnoj situaciji u Libiji, Somaliji i Sudanu i obećalo da će podržati rješavanje problema kroz stalne napore i kontakte.

Ocjenjujući razvoj događaja u Crvenom moru, gdje su napadi Huta na komercijalne brodove doveli do zračnih napada SAD-a i drugih saveznika, Vijeće za nacionalnu sigurnost je naglasilo važnost rješavanja situacije koja negativno utiče na globalnu stabilnost.

U saopćenju se dodaje da će Turkiye pažljivo održavati miran pristup Crnom moru, s ciljem eliminacije trenutnih rizika u okviru konvencije iz Montreuxa.

Navedeno je da će sve terorističke grupe i njihove podružnice koje predstavljaju prijetnju Turkiye i dalje biti meta bez ikakvih vremenskih ili lokacijskih ograničenja.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker