Vijesti iz Turske

Više od 550.000 Sirijaca vratilo se u područja očišćena od terorizma

Više od 550.000 sirijskih izbjeglica iz Turkiye vratilo se u područja očišćena od terorizma, izjavio je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, javlja Anadolija.

“Vratili smo 553.000 migranata u regione koje smo očistili od terorizma”, rekao je Cavusoglu u intervjuu koji je emitovan na kanalu NTV.

Cavusoglu je rekao da će 240.000 kuća biti izgrađeno u sjevernoj Siriji, gdje će biti smješteno milion izbjeglica.

“Želimo poslati Sirijce ne samo na sigurna mjesta, već i na mjesta pod kontrolom (Asadovog) režima”, rekao je on.

Ističući važnost sastanka četiri države o Siriji, Cavusoglu je rekao da je uklanjanje terorizma u Siriji važno za njenu sigurnost i stabilnost.

“Dogovorili smo se o pripremi infrastrukture za siguran povratak Sirijaca u područja pod kontrolom režima. Na posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova u Moskvi odlučili smo da uspostavimo komisiju na nivou zamjenika ministara, u kojoj će učestvovati relevantne institucije. Drugim riječima, odlučni smo da vratimo Sirijce, ali mi to ne radimo s rasističkim diskursom, ne zaboravljamo da su i oni ljudi”, dodao je on.

Cavusoglu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian i sirijski ministar Faisal Mekdad sastali su se 10. maja u Moskvi da bi razmijenili mišljenja o normalizaciji odnosa između Turkiye i Sirije, o borbi protiv terorizma, političkim procesima i humanitarnim pitanjima, uključujući dobrovoljni, bezbjedan i dostojanstven povratak Sirijaca.

Više od 3,7 miliona Sirijaca trenutno živi u Turkiye, koja je zemlja koja je primila najviše izbjeglica u svijetu.

Nakon početka građanskog rata u Siriji 2011. godine, Turkiye je usvojila politiku “otvorenih vrata” za Sirijce koji bježe od progona i brutalnosti.

Od početka 2011. godine u Siriji bjesni građanski rat, od trenutka kada je režim Bashara al-Assada neočekivanom žestinom razbio prodemokratske proteste.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija stotine hiljada ljudi su ubijene, a više od 10 miliona je raseljeno.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Više #Sirijaca #vratilo #područja #očišćena #terorizma

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker