BALKAN

Vlada KS podržava osnivanje muzeja islamske kulture i umjetnosti u Sarajevu

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto i ministar kulture i sporta Samir Avdić danas su se susreli s direktorima Uprave za obrazovanje i nauku te Uprave za ekonomske i finansijske poslove Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Dževadom Hodžićem i Zejnilom Rebihićem, javlja Anadolija.

Iz Službe za protokol i press KS saopšteno je da je u fokusu razgovora bilo formiranje muzeja posvećenog islamskoj kulturi i umjetnosti Bosne i Hercegovine, a koji bi trebao biti smješten u prostoru donedavnog Rijaseta IZ BiH u kompleksu Careve džamije.

Osim što bi džamija i dalje služila za vjerske potrebe, zamišljeno je da kompletan prostor bude pretvoren u moderan multimedijalni i multifunkcionalni muzejski kompleks, s obzirom da za to postoje dobri preduslovi.

Forto i Avdić iskazali su podršku ovom projektu te potcrtali da podrška Vlade KS zasigurno neće izostati. Za početak, to će biti finansijska pomoć pri izradi idejnog projekta, za koji je zadužen bh. arhitekt Amir Vuk Zec.

Premijer KS naglasio je da se radi o veoma dobroj inicijativi, da buduća ustanova treba funkcionirati onako kako funkcioniraju moderne muzejske ustanove u svijetu – treba biti povezana sa univerzitetom, da treba dovoditi mlade istraživače, razvijati međunarodnu saradnju…

“Kulturna infrastruktura koju započinje Islamska zajednica je nešto što treba biti opredjeljenje Vlade, jer proširuje kulturnu ponudu. Vlada će to podržati pogotovo s obzirom na istraživački i edukativni potencijal koji bi ovaj projekt razvio”, naveo je Forto.

Avdić je delegaciji predočio mogućnosti finansiranja putem Ministarstva na čijem je čelu.

Direktori Hodžić i Rebihić danas su naveli da bi Sabor IZ BiH maju trebao odlučivati o osnivanju muzeja te da u narednih šest do osam mjeseci namjeravaju prikupiti dokumentaciju i dobiti dozvolu. U realizaciju projekta, kako su naveli, uključeni su eminentni stručnjaci iz ove oblasti.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Vlada #podržava #osnivanje #muzeja #islamske #kulture #umjetnosti #Sarajevu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker