EKONOMIJANAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Von der Leyen: EU smanjila potražnju za energentima iz Rusije za više od 20 posto

Von der Leyen je u specijalnom obraćanju na forumu izjavila da je reakcija Evrope na tekući rat između Rusije i Ukrajine najnoviji primjer kako se EU "okupila kada je bilo najvažnije"

Evropska unija (EU) je smanjila potražnju za energentima iz Rusije za više od 20 posto u periodu avgust-novembar prošle godine, izjavila je u utorak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi Anadolija.

Von der Leyen je u specijalnom obraćanju izjavila da je reakcija Evrope na tekući rat između Rusije i Ukrajine najnoviji primjer kako se EU “okupila kada je bilo najvažnije”.

Pozdravljajući ukrajinsku hrabrost otkako je Rusija pokrenula rat protiv te zemlje prošlog februara, evropska zvaničnica je upozorila da će “ruski zločini biti kažnjeni”.

“Mi smo u tome koliko god je potrebno i stojimo uz naše ukrajinske prijatelje”, poručila je.

Dodala je da je prije godinu dana Evropa imala ogromnu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima, što je blok učinilo ranjivim na smanjenje ponude i povećanja cijena.

“Evropa je prevazišla ovu opasnu ovisnost. Zamijenili smo 80 posto ruskog gasa. Paralelno sa tim smo punili svoja skladišta. Naravno, smanjili smo potražnju za više od 20 posto u periodu od avgusta do novembra 2022. godine”, istakla je.

Dodala je da je zahvaljujući zajedničkim naporima EU snizila cijene gasa brže nego što je iko očekivao.

“Od svog vrhunca u avgustu, kada je cijena gasa iznosila 350 eura po megavat-satu, sada je do ovog mjeseca pala za 80 posto, ispod prijeratnog nivoa”, pojasnila je.

Ističući da je čista tehnologija sada najbrže rastući sektor ulaganja u Evropi, Von der Leyen je rekla da EU, zajedno sa SAD-om, izdvaja skoro bilion eura za ubrzanje zelene ekonomije.

“Ovo ima potencijal da u velikoj mjeri potakne put do klimatske neutralnosti, ali nije tajna da su određeni elementi dizajna američkog zakona o smanjenju inflacije izazvali brojne zabrinutosti u smislu nekih ciljanih poticaja za kompanije”, rekla je Von der Leyen i dodala:

“Zbog toga radimo s našim prijateljima iz SAD-a na pronalaženju rješenja, tako da i vaše kompanije i električni automobili proizvedeni u EU-u mogu imati koristi. Naš cilj bi trebao biti izbjegavanje poremećaja u transatlantskoj trgovini i investicijama.”

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker