BALKAN

Vrijeme za posljednje korake za zagovaranje usvajanja rezolucije o genocidu

Memorijalni centar Srebrenica se zahvalio svim partnerima na podršci u kampanji za podršku usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici, javlja Anadolu.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su potvrdili da su sve planirane aktivnosti u vezi sa zagovaranjem i podizanjem svijesti javnosti u vezi s usvajanjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici realizirane s uspjehom.

“Naši predstavnici su govorili u New Yorku u zgradi Ujedinjenih nacija, imali smo zabilježenih 43 nastupa na panelima, medijskim razgovorima, okruglim stolovima, javnim diskusijama i konferencijama u vezi sa zagovaranjem Rezolucije u manje od mjesec dana širom regiona i svijeta. Bili smo nosilac brojnih relevantnih, tačnih i provjerenih vijesti u vezi s Rezolucijom, prevodili smo materijale, pripremali informacije i sarađivali s domaćim, regionalnim i međunarodnim medijima na tom putu. Zahvaljujući tome smo registrovali najmanje 874 priče i izvještaja o Rezoluciji koji su vezani za informacije prikupljene od ove institucije”, poručuju iz Memorijalnog centra.

Uspješno su mobilizirane partnerske organizacije i pojedinci sa kojima Memorijalni centar sarađuje, a posebna pažnja je data snažnom odgovoru civilnog društva Zapadnog Balkana u podršci Rezoluciji. Osiguran je niz reakcija podrške memorijala Holokausta, zvanična potpora memorijala genocida u Ruandi i drugih memorijala u Africi, poruke iz Južne Amerike, Azije, Okeanije, organizovani su događaji u Crnoj Gori i Srbiji. Istovremeno, direktor Memorijalnog centra je više puta u svojim istupima pozvao na smirivanje tenzija, dijalog i borbu protiv govora mržnje.

“Dali smo svoj doprinos svim državnim i lokalnim akterima koji su tražili dodatne informacije. Uspješno smo komunicirali s predstavnicima brojnih međunarodnih misija koji su tražili fakte, materijale, arhivsku građu, citate iz presuda i sve druge informacije koje su im bile potrebne. Istovremeno, sve vrijeme smo radili na smanjenju tenzija u javnosti, zagovarali otpor prema govoru mržnje i stigmatizaciji te nismo odgovorili na provokacije i prijetnje”, napominju.

Iz Memorijalnog centra su izrazili zahvalnost prema predsjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću i ministru za ljudska prava i izbjeglice Sevlidu Hurtiću, gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, istovremeno uputivši posebnu podršku prema ambasadoru Bosne i Hercegovine u Misiji Ujedinjenih naroda Zlatku Lagumdžiji. Također, za važan doprinos zahvaljuju reisul-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftiji Azizu Hasanoviću i drugim vjerskim liderima koji su dali doprinos osiguranju međunarodne podrške Rezoluciji.

“Memorijalni centar Srebrenica se zahvaljuje vodećim međunarodnim, regionalnim i lokalnim medijima na profesionalnom izvještavanju i revnosnom praćenju zagovaranja usvajanja Rezolucije. Konačno, hvala članovima Memorijalnog centra Srebrenica, udruženjima koja okupljaju majke Srebrenice, porodicama žrtava genocida i preživjelim genocida na povjerenju i podršci”, dodali su iz Centra.

Pozivaju da javnost ne odgovara na provokacije populista i nacionalista te da se sada svi posvete posljednjim koracima ka osiguranju podrške za usvajanje Rezolucije.

“Pred nama je sada finalnih sedam dana u kojima pozivamo javnost na povjerenje u institucije s ciljem osiguranja potrebne podrške za usvajanje Rezolucije. Nemojmo se više obazirati na provokacije, prozivke i diskusije. Vrijeme je za posljednje važne korake do uspješnog zagovaranja usvajanja važne Rezolucije za prošlost, sadašnjost i budućnost naše zemlje”, zaključili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Vrijeme #posljednje #korake #zagovaranje #usvajanja #rezolucije #genocidu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

https://www.keerthanuimitations.com/wp-includes/judi-bola/

https://extraordinarylifemagazine.com/wp-includes/judi-bola/

https://mawassim.com/wp-includes/judi-bola/

https://nautiaf.com/wp-includes/sbobet/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker