EKONOMIJA

Vučić i Radev obišli radove na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je, zajedno sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim, gradilište u Kostinbrodu u blizini Sofije, na kojem su danas počeli radovi na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, na bugarskoj teritoriji, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Obilasku su prisustvovali i ministri rudarstva i energetike dviju zemalja Dubravka Đedović i Rosen Hristov, kao i izvršni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović i “Bulgartransgaza” Vladimir Malinov, prenosi Anadolija.

Komesarka Evropske unije za energiju Kadri Simson čestitala je u videoporuci Bugarskoj i Srbiji na početku gradnje gasne interkonekcije i sa bugarske strane.

“Ovo je važan momenat u aktuelnoj situaciji, budući da će obe zemlje, ali i ceo region, moći da diverzifikuju izvore snabdevanja gasa i omoguće stabilno snabdevanje potrošačima, kao i da smanje zavisnost od ruskog gasa”, kazala je Simson, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je rekla kako je ovo ujedno značajan korak za cijeli region, zvog čega je Evropska komisija podržala taj projekat.

Međusistemska gasna veza “Bugarska – Srbija” (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmjernog gasovoda kroz obje države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša. Kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat zajedničkog interesa za EU.

Kako je saopšteno, ukupna vrijednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, prema procjenu Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona eura, od kojih EIB u vidu kredita obezbjeđuje 25 miliona eura, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU-a iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP “Srbijagas”.

Glavni izvođač je kompanija “Glavbolgarstroy”, a radovi uključuju izgradnju dvosmjernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš – Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri mjerno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Očekuje se, kako je saopšteno, da će gasna interkonekcija između dvije zemlje biti spremna za operativni rad polovinom obe godine.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Vučić #Radev #obišli #radove #izgradnji #gasnog #interkonektora #između #Srbije #Bugarske

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker