BALKAN

Završen 8. forum EU strategije za Jadransko-jonsku regiju

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, održan je 8. forum EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnji sastanak Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na nivou ministara vanjskih poslova, javlja Anadolija.

Nakon uvodnih obraćanja održan je panel na kojem su učestvovali ministri i zvaničnici zemalja Jadransko-jonske regije, a potom je upriličen ministarski sastanak.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković podsjetio je na kraju skupa da je BiH tokom protekle godine uspješno predsjedavala Jadransko-jonskom inicijativom (JJI).

“Kao rezultat jednogodišnjeg rada usvojena je Sarajevska deklaracija kao produkt procesa koji su se dešavali pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine”, kazao je Konaković na konferenciji za novinare, dodajući da će Hrvatska sada preuzeti predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom.

Posebno je naglasio značaj dijaloga i komunikacije među državama regije.

“Kroz razgovore unutar Jadransko-jonsku regije dobili smo još bolje lobiste u onima koji su već članice Evropske unije, pa su ministri vanjskih poslova Hrvatske, Grčke, Slovenije i Italije sa razumijevanjem pratili sve što mi zagovaramo. Zbog agresije na Ukrajinu, u trenutku kada se za Bosnu i Hercegovinu i zemlje Zapadnog Balkana otvara novi momentum i kada se pojavljuje parola ubrzanog procesa integracija, govori se o tome kako ćemo, ne baš skraćenim putem, ali ubrzanom dinamikom, ostvariti svoj put prema EU”, rekao je Konaković, te još jednom podcrtao važnost regionalne saradnje.

“Ovakvi forumi upravo i služe toj namjeni. Želim također podvući važnost političke stabilnost u regiji Zapadnog Balkana, kao osnovnom preduslovu za razvoj ekonomije”, kazao je.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović izjavio je da je Forum protekao vrlo uspješno.

“Bosna i Hercegovina je godinu dana predsjedavala ovim Forumom. Što se tiče rezultata oni su izuzetno vidljivi. Ono što smo željeli istaknuti kroz ovu godinu predsjedavanje je privući mlade da učestvuju u kontekstu dogovaranja i donošenja odluka. Bez mladih, Evropska unija i proces integracije regije nemaju nikakvog smisla jer je to generacijski projekat”, rekao je Edin Dilberović.

Forumu EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnjem sastanku Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) prisustvovali su ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, ministar za koheziju i regionalni razvoj Slovenije Aleksander Jevšek, ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Grčke Vasilis Tselios, direktor za Jadran i Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Andrea Cascone i drugi zvaničnici.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine zajedno sa koorganizatorima i uz podršku Enterprise Europe Network – EEN, EUSAIR Facility Point i u saradnji sa Evropskom komisijom, organizovala je međunarodne B2B sastanke tokom prvog i drugog dana 8. foruma strategije EU za Jadransko-jonski region pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj okuplja mala i srednja preduzeća, istraživačke institucije, univerzitete, razvojne organizacije, udruženja i druge organizacije iz devet EUSAIR zemalja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Grčka i Albanija).

Jadransko-jonska inicijativa (JJI) je pokrenuta 2000. godine potpisivanjem Ankonske deklaracije s ciljem poticanja razvoja, jačanja sigurnosti i saradnje te ubrzavanja procesa evropskih integracija.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Završen #forum #strategije #Jadranskojonsku #regiju

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker