NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Zemljotresi u Turkiye direktno pogodili 13,5 miliona ljudi

Ministar urbanizma i okoliša Turkiye Murat Kurum izjavio je kako je Turkiye suočena s najvećom katastrofom u proteklom stoljeću

Ministar urbanizma i okoliša Turkiye Murat Kurum izjavio je kako su jučerašnja dva razorna zemljotresa direktno pogodila 13,5 miliona stanovnika Turkiye, javlja Anadolija.

Ministar Kurum obišao je jutros AFAD-ov koordinacioni centar za zemljotrese u gradu Gaziantepu, gdje je govorio na konferenciji za novinare.

Navodeći da su se kao država nakon potresa u Erzincanu iz 1939. godine suočili s najvećim zemljotresom u proteklom stoljeću, Kurum je rekao da su “dva zemljotresa direktno pogodila 13,5 miliona ljudi u 10 gradova”.

Po učincima i posljedicama radi se o najvećoj katastrofi u proteklih 100 godina, dodao je Kurum.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.419 osoba je poginulo, dok je najmanje 20.534 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turkiye, javlja Anadolija.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom. Zemljotres se osjetio i u susjednoj Siriji, a podrhtavanje tla osjetilo se i u Iraku, Libanu, Egiptu i drugim regijama.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzincanu 1939. godine.

U Turkiye je zbog razornih zemljotresa proglašena sedmodnevna žalost.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker