AKTUELNOBIZNISTuzlanski kanton

Novalić će od investitora iz Turske tražiti da finansiraju izgradnju puta Tuzla – Brčko

Izrada glavnog projekta brze ceste ili autoputa Tuzla – Brčko mogla bi početi do kraja godine, a premijer Federacije BiH Fadil Novalić od turskih investitora zatražit će da finansiraju izgradnju. Ovo je potvrđeno na sastaku održanom u Tuzli.

U Tuzli je na inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona održan sastanak kojem su prisustvovali premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, članovi Uprave Autocesta FBiH Adnan Terzić i Ešef Džafić, premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, kantonalni ministri prostornog uređenja i zaštite okolice i trgovine, turizma i saobraćaja Elvir Rožnjaković i Edin Buševac te dekan Rudarsko – geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Kemal Gutić.

Novalić će od investitora iz Turske tražiti da finansiraju izgradnju puta Tuzla – Brčko

Kako je rečeno tom prilikom, već odavno postoji društveno – ekonomska opravdanost za izgradnju moderne saobraćajnice minimalne strukture dva puta po dvije saobraćajne trake, uz zaustavne trake i druge infrastrukturne elemente ukoliko se bude radilo o karakteru autoceste. S tim u vezi sastanak je za podlogu imao postojeće idejno rješenje za ovaj putni pravac, a koje je uradila grupa profesora, entuzijasta sa Rudarsko – geološko – građevinskog fakulteta u Tuzli.

Premijer TK Denijal Tulumović smatra da izgradnja moderne saobraćajnice u ovom pravcu znači prije svega otvaranje prema evropskoj ekonomskoj zajednici i Evropskoj uniji, kao i saobraćajnu deblokadu koja će omogućiti bolju prohodnost roba i usluga domaćih privrednika prema EU.

“Ovakvi javni radovi će angažovati operativu i privredna društva s područja našeg kantona, a to će otvoriti nova radna mjesta i generisati nove vrijednosti. Imajući u vidu društveno ekonomski značaj ovog projekta s jedne strane, te ozbiljnost pristupa i postojanje volje da se krene sa realizacijom s druge strane, ja bih zamolio gradske službe gradova Tuzla i Srebrenik da svoj dio poslova urade što je prije moguće i time nam pomognu da što prije započnemo i sa konkretnim radovima”, rekao je Tulumović.

Uz sastanke koji su mu prethodili, ali i druge projekte koje su započeli, prije svega misleći na dionicu magistralne ceste Šićki Brod – Đurđevik, Novalić je kazao da minuli susret predstavlja pokazatelj konkretnog opredjeljenja Tuzlanskog kantona za putnu deblokadu.

“Moramo biti iskreni i reći da se po prvi puta tek u posljednjih godinu dana na Federalnom nivou osjeti taj pozitivan pritisak Tuzlanskog kantona za rješavanje pitanja putne infrastrukture. Počeli smo konkretno i sa relevantnim akterima razgovarati o realizaciji ovog projekta. Vlada ima konstantnu komunikaciju sa svim finansijskim institucijama koje mogu biti izvori finansiranja ovog projekta. Veoma dobro poznajemo njihova pravila i u tom smislu smo pažnju usmjerili i na bitne aspekte koji će doprinijeti boljem pozicioniranju ovog projekta kod finansijera. U tom smislu je potrebno projektni zadatak i idejni projekat konačno usaglasiti sa revizionim primjedbama, a sve kako bi smo do Nove godine mogli otvoriti tender za glavni projekat. Do tada ja ću sa turskim investitorima razgovarati o osiguranja sredstava za izgradnju”, zaključio je Novalić.

Javno preduzeće Autoceste FBiH u planu poslovanja za ovu godinu osiguralo je 12 miliona KM za izradu idejnog i glavnog projekta za ovaj putni pravac.

“S tim u vezi najbitnije je da se krene sa ovim početnim aktivnostima, a sve kako bi smo što prije došli i do glavnog projekta. Do izrade i završetka glavnog projekta, a time i početka konkretnih aktivnosti trebat će nam oko godinu i po dana, a to će zavisiti i od budućih istraživanja koja su nam, kao ulazni podaci, potrebna za utvrđivanje projektnog zadatka”, naveo je Terzić.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker