AKTUELNONAJNOVIJE VIJESTISVIJET

UPDATE – Broj poginulih u redu za pomoć u Gazi porastao na 112

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi, naveo da je još osam tijela dovezeno u bolnicu Shifa s mjesta napada

 

Broj poginulih u napadu izraelske vojske na Palestince koji su čekali pomoć u gradu Gazi porastao je na 112, javlja Anadolu.

Ashraf al-Qudra, glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi, dao je pisanu izjavu u vezi s napadom koji je izvršio Izrael na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć u ulici Rashid, na jugu grada Gaze.

Kudra je naveo da je još osam tijela dovezeno u bolnicu Shifa s mjesta napada, a broj onih koji su izgubili živote u napadu izraelske vojske porastao je na 112, dok je 760 povrijeđeno.

Kudra je dodao da još uvijek ima tijela oko raskrsnice na kojoj je došlo do napada.

Izraelska vojska je saopštila da je preliminarna istraga otkrila da su se neki Palestinci približili vojnom kontrolnom punktu, a vojnici su ispalili hice upozorenja i pucali u noge Palestinaca koji su nastavili da se kreću prema trupama.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra, ubivši više od 30.000 ljudi i izazvavši masovno uništenje i nestašicu potrepština u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker