FOTOHRANA I PIĆELIFESTYLENAJNOVIJE VIJESTISVIJET

COP27: UN upozorava na povećanje gladi u Africi zbog klimatske krize

Uprkos tome što su najmanje odgovorne za emisije ugljika, neke od zemalja u Africi su najteže pogođene naletom vremenskih ekstrema.

 

Dok delegati COP27 u Egiptu raspravljaju o emisijama koje zagrijavaju planete, klimatska kriza pogoršava razornu glad u nekoliko afričkih zemalja i dalje će se pogoršavati bez hitne akcije, saopćeno je iz Ujedinjenih naroda.

“Ako se hitno ne preduzmu drastične mjere, glad će se povećati jer se klimatske promjene osjećaju posvuda, najintenzivnije u ranjivim područjima, kao što je Sudan”, rekao je Zitouni Ould-Dada iz Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) u srijedu .

Sudan je među istočnoafričkim zemljama koje se suočavaju s “akutnom nesigurnošću hrane”, upozorila ranije ovog mjeseca Mreža sistema za rano upozoravanje na glad, naglašavajući tešku situaciju, posebno u Etiopiji, Keniji i Somaliji.

Na otvaranju samita COP27, u zajedničkoj izjavi više od deset agencija UN-a i velikih dobrotvornih organizacija upozorava se da je Rog Afrike zahvatila “najduža i najteža suša u novijoj historiji”, upozoravajući da se dijelovi Somalije “predviđa da će se suočiti s glađu” .

Afrika je dom nekih od zemalja koje su najmanje odgovorne za emisije ugljika, ali najteže pogođene naletom vremenskih ekstrema.

Oko trećine stanovništva Sudana, preko 15 miliona ljudi, trebat će pomoć sljedeće godine, što je najviši nivo za više od jedne decenije, prema Svjetskom programu za hranu (WFP).

Samit o klimi u Egiptu, nazvan “Afrički COP”, mora biti na kojem se govori o sigurnosti hrane na kontinentu, rekao je Ould-Dada, zamjenik direktora FAO-ovog Odjela za klimu i okoliš.

Ali uprkos ogromnim resursima kontinenta, mnoge nacije se oslanjaju na uvoz hrane, dodao je Ould-Dada.

“Nema smisla da Afrika uvozi 40 posto pšenice iz Rusije i Ukrajine kada je i sama toliko bogata resursima”, rekao je on na marginama klimatskih pregovora u egipatskom odmaralištu Šarm el Šeik na Crvenom moru.

“Potrebna je politička volja za borbu protiv siromaštva i gladi na globalnom nivou.”

Iako je povezivanje grijaće planete sa sukobom složeno, Međunarodna krizna grupa naziva klimatske promjene “multiplikatorom prijetnje” koji povećava “nesigurnost hrane, oskudicu vode i konkurenciju resursa, dok ometa egzistenciju i podstiče migraciju”.

Sve veći zahtjevi za sve manjim prirodnim resursima podstakli su međuetničke sukobe u Sudanu, uključujući rat 2003. koji je izbio u sušnoj zapadnoj regiji Darfura.

S obzirom da poljoprivreda i stočarstvo čine 43 posto zaposlenosti i 30 posto BDP-a, nastavljaju se sukobi oko stoke i pristupa vodi i zemljištu.

Prema podacima UN-a, 800 ljudi je ubijeno ove godine, a više od 260.000 raseljeno u sukobima širom Sudana.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker