FOTOFUDBALHİSTORİJALIFESTYLENAJNOVIJE VIJESTISPORTSVIJET

Maradonina lopta za Svjetsko prvenstvo iz 1986. prodata je na aukciji za 2,4 miliona dolara

Aukcija se održava šest mjeseci nakon što je dres koji je Maradona nosio u historijskom četvrtfinalu u Meksiko Sitiju prodat za skoro 9,3 miliona dolara.

 

Loptu koju je udario Diego Maradona za njegov gol iz “božije ruke” na Svjetskom prvenstvu 1986. prodao je na aukciji za skoro 2,4 miliona dolara sudija koji je propustio najpoznatiji fudbalski rukomet.

Ali Bin Nasser, bivši zvaničnik Tunisa koji je sudio četvrtfinalnu utakmicu između Argentine i Engleske u Meksiku, posjedovao je 36 godina staru Adidas loptu koja je u srijedu prodata na Graham Budd Auctions u Londonu za 2 miliona funti (2,37 miliona dolara).

Gol Maradone koji je doveo Argentinu do vodstva od 1-0 u toj utakmici protiv Engleske – ali nije trebao biti dopušten – postao je dio fudbalske legende.

Maradona je skočio kao da želi loptu glavom, ali ju je probio pored engleskog golmana Petera Shiltona. Maradona je nakon toga rekao da je postignut “malo Maradoninom glavom, a malo rukom božjom”, što je dovelo do njegovog kultnog imena.

Govoreći uoči aukcije, Bin Nasser je rekao: „Nisam mogao jasno vidjeti incident. Dva igrača, Shilton i Maradona, bili su okrenuti prema meni s leđa.

Očekuje se da će Maradonina majica zaraditi milione na aukciji

Bin Nasser je prije aukcije rekao da smatra da je pravo vrijeme da se predmet podijeli sa svijetom i izrazio nadu da će ga kupac izložiti javnosti. (AFP arhiva)
“Prema uputama FIFA-e izdatim prije turnira, tražio sam od svog linijskog sudaca da potvrdi validnost pogotka – vratio se na polovicu linije pokazujući da je zadovoljan da gol stoji. Na kraju meča, glavni trener Engleske Bobby Robson mi je rekao: ‘Odradio si dobar posao, ali linijski je bio neodgovoran.’

Maradona je samo četiri minuta kasnije postigao sjajan drugi gol protiv Engleske istom loptom — jedinom u četvrtfinalu. Pretrčao je skoro 70 metara od svoje polovine i probio se pored polovine engleskog tima pre nego što je provukao loptu pored Šiltona i postigao rezultat od 2-0. Taj gol je proglašen za gol veka na Svetskom prvenstvu 2002.

Argentina je pobjedila sa 2-1 i nastavila sa plasmanom na Svjetsko prvenstvo. Maradona je preminuo 2020. u 60. godini. Predstojeće Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje počinje u nedjelju, biće prvo od Maradonine smrti.

Dres koji je Maradona nosio protiv Engleske prodat je u maju za 9,3 miliona dolara, što je u to vrijeme bila najviša cijena plaćena na aukciji za dio sportskog memorabilija. To je nadmašila bejzbol karta Topps Mickey Mantle iz 1952. koja je u avgustu u Njujorku koštala 12,6 miliona dolara.

 

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker