NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Amazon bilježi najveći nivo krčenja u posljednjih 15 godina

Dnevno je uništivana šumska površina ekvivalentna veličini 3.000 fudbalskih terena

Krčenje šuma u brazilskoj prašumi Amazonu tokom 2022. godine dostiglo je najviši nivo u posljednjih 15 godina, pokazuje najnoviji izvještaj u kojem se navodi da je tokom ovog perioda dnevno uništena šumska površina ekvivalentna veličini 3.000 fudbalskih terena, prenosi Anadolija.

U izvještaju, koji je u srijedu objavio brazilski neprofitni istraživački institut Imazon, koji promoviše očuvanje i održivi razvoj u Amazonu, navodi se je da je pomenuta regija registrovala peti uzastopni rekord u krčenju.

U izvještaju se navodi da je u periodu između januara i decembra 2022. godine krčenje šuma dostiglo 10.570 kilometara kvadratnih, dok je od 2019. do 2022. uništeno 35.190 kilometra kvadratnih šume.

Bianca Santos, istraživačica u Imazonu, rekla je da se nada da će administracija predsjednika Luiza Inacija Lule da Silve prioritizirati zaštitu Amazona.

U jeku visokog nivoa krčenja šuma, Santos je naglasila potrebu za efikasnim mjerama za borbu protiv ekološke degradacije, uključujući “razgraničenje autohtonih zemljišta, restrukturiranje inspekcijskih tijela i poticaj za stvaranje prihoda od šuma”.

Carlos Souza Jr., koordinator u Imazonu, izjavio je da je tokom posljednjeg mjeseca administracije bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara, “postojala neobuzdana trka za krčenjem šuma”.

Ekolozi i branitelji domorodačkih naroda i njihovih teritorijalnih prava kritikovali su Bolsonarovu politiku zaštite okoliša, tvrdeći da je uzrokovao ekološko uništenje, jer su ilegalne drvosječe i rudari iskrčili velike površine zemlje u Amazonu.

Brazilski predsjednik Lula je u oktobru prošle godine, na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama COP27 u Egiptu, obećao da će preokrenuti Bolsonarovu politiku zaštite okoliša, ističući da “ne može postojati klimatska sigurnost za svijet bez zaštićenog Amazona”.​​​​​

On je takođe obećao da će zaštititi biomasu u regionu, ojačati inspekcijske organe i sisteme za praćenje i suzbiti ekološke zločine.

Stručnjaci upozoravaju da će se Lula suočiti s teškim izazovima kako bi preokrenuo Bolsonarovu politiku zaštite okoliša.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker