BIHNAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Ambasada Turkiye u BiH mostarskim učenicima predstavila program stipendija

Program stipendiranja Republike Turkiye na godišnjem nivou tokom posljednje decenije porastao četiri ili pet puta

Delegacija Ambasade Turkiye u Bosni i Hercegovini posjetila je u ponedjeljak Drugu gimnaziju i Karađoz-begovu medresu u Mostaru gdje su polaznicima predstavili program stipendiranja učenika i studenata u Turkiye, javlja Anadolija.

Prijave za stipendije bh. učenika i studenata, koje finansira Vlada Turkiye, otvorene su do 20. februara i podnose se online.

Savjetnik za obrazovanje u turskoj ambasadi u Sarajevu Faruk Berat Akcesme, u izjavi za Anadoliju, podsjetio je kako je program stipendiranja Republike Turkiye na godišnjem nivou tokom posljednje decenije porastao četiri ili pet puta.

“Došli smo do nivoa da imamo veliki broj aplikanata i stipendista iz brojnih zemalja svijeta. Svake godine iz 170 zemalja oko 180 hiljada učenika aplicira za program stipendija Republike Turkiye. Što se tiče Bosne i Hercegovine, u ovom periodu smo zabilježili preko 1.500 studenata koji su dobili stipendiju i studirali u našoj zemlji. Naravno, danas smo tu u Mostaru, kako bismo predstavili stipendije najboljim učenicima i studentima u ovom gradu”, rekao je Akcesme.

U sklopu stipendijskog programa, svaki student čija aplikacija bude prihvaćena, sam će imati priliku birati fakultet koji će studirati.

“Program je sveobuhvatan. Pored stipendije snosimo i troškove prevoza, smještaja te zdravstvenog osiguranja. Cilj je osposobiti i obrazovati kvalitetne ljude koji bi kasnije radili na gradnji odnosa dviju zemalja – Turkiye i Bosne i Hercegovine. Želimo, također, stvarati stručnjake koji će moći konkurisati za razne poslove u mnogim zemljama i ljude koji će imati priliku govoriti jezike naših zemalja. Sve učenike koji su zainteresovani pozivam da do 20. februara ispune svoju prijavu”, dodao je.

Susretljivi domaćini u mostarskim školama zahvalili su gostima iz Turkiye na nesebičnom doprinosu za kvalitetnije obrazovanje djece i mladih iz BiH.

“Zahvalni smo Republici Turkiye koja je dosad stipendirala i obrazovala veliki broj mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine. Ovo je odlična prilika za naše učenike, koji osim stipendije mogu upoznati nove kulture, običaje, naučiti jezik te se izgraditi u stručnom smislu. Saradnja je do sada bila odlična i nadamo se da će i dalje biti takva”, rekao je direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru Aid Tulek.

Na konkurs za stipendiju se mogu prijaviti studenti za treći ciklus studiranja kao i učenici koji su završni razredi srednjih škola.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker