SVIJET

Ambasada Turske nastavlja aktivnosti u Kabulu

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pozdravio je u nedjelju odnose svoje zemlje s Alžirom, rekavši da dvije države dijele slične stavove o pitanjima vezanim za Libiju, Tunis i Palestinu, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju novinarima nakon sastanka sa alžirskim predsjednikom Abdelmadjidom Tebbouneom, Cavusoglu je kazao je da će Turska nastaviti saradnju i solidarnost s Alžirom u cilju regionalnog mira i stabilnosti.

“Naši pogledi se podudaraju s Alžirom o regionalnim pitanjima, bilo da se radi o Libiji, Tunisu, dešavanjima u regiji Sahel, uključujući i palestinsko pitanje”, rekao je šef turske diplomatije.

U okviru posjete Alžiru, Cavusoglu se u subotu sastao i sa alžirskim kolegom Ramtaneom Lamamrom.

Dvojica zvaničnika održali su konferenciju za medije na kojoj je Cavusoglu kazao da Turska i Alžir dodatno jačaju bilateralne odnose te da će proširiti saradnju i na regionalnim pitanjima.

Cavusoglu je također nakon susreta u Alžiru, u obraćanju na Međunarodnom aerodromu “Oran”, prije povratka u domovinu, kazao da je Turska poduzela potrebne mjere u vezi sa svojim diplomatskim misijama u Afganistanu.

“Preduzeli smo potrebne mjere. Ambasada Turske nastavlja svoje aktivnosti u glavnom gradu Afganistana, Kabulu”, rekao je on.

Napomenuo je da su u kontaktu sa službenicima u Afganistanu kako bi garantovali sigurnost svojih državljana.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid saopćio je danas da su počeli preuzimati kontrolu nad gradom i javnim zgradama nakon što su vladine snage napustile glavni grad Afganistana, Kabul.

Mujahid je na Twitter nalogu naveo da su željeli mirno zauzeti glavni grad i stoga nisu upotrijebili silu, ali su vladine snage napustile to područje i evakuisale zgrade.

Napominjući da su počeli preuzimati kontrolu nad centrom i javnim zgradama kako bi spriječili moguće incidente i pljačku, Mujahid je poručio da će “garantovati sigurnost u gradu”.

Predsjednik Afganistana Ashraf Ghani napustio je danas zemlju avionom sa aerodroma u Kabulu.

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su ranije danas počeli ulaziti i u rubna naselja glavnog grada Afganistana Kabula.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuira osoblje ambasade.

Glasnogovornik talibana Mujahid na Twitteru je ranije danas poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula. Iz afganistanske vlade su također saopćili da počinju pregovore o mirnoj predaji vlasti prelaznoj upravi.

Talibani su pokrenuli ofanzivu u maju, kada je američki predsjednik Joe Biden potvrdio odlazak posljednjih stranih snaga iz zemlje, 20 godina nakon intervencije u kojoj je srušena talibanska vlast zbog odbijanja da preda Osamu bin Ladena, vođu Al-Kaide.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Ambasada #Turske #nastavlja #aktivnosti #Kabulu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker