NAJNOVIJE VIJESTISVIJETVijesti iz Turske

Ankara otkazala posjetu švedskog ministra odbrane Turkiye zbog dozvole za spaljivanje Kur’ana

Ova odluka koju je objavio Akar uslijedila je nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), dobio dozvolu u Švedskoj da spali primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Štokholmu

Zvanična Ankara je otkazala predstojeću posjetu švedskog ministra odbrane Pala Jonsona Turkiye nakon što je Švedska dozvolila čin spaljivanja primjerka Kur’ana, islamske svete knjige, u blizini turske ambasade u Štokholmu, javlja Anadolija.

“Sa žaljenjem svjedočimo da nisu poduzete nikakve mjere kao rezultat ovih podlih i gnusnih djela protiv Turkiye i našeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Stoga je u ovom trenutku posjeta švedskog ministra odbrane Jonsona Turskoj 27. januara postala besmislena. Zato smo otkazali posjetu”, rekao je turski ministar odbrane Hulusi Akar novinarima u petak nakon sastanka Ukrajinske kontakt grupe za odbranu u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Ova odluka, koju je objavio Akar, uslijedila je nakon što je Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Striktne čvrstog kursa (Stram Kurs), dobio dozvolu u Švedskoj da spali primjerak Kur’ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Iz Policijske uprave Štokholma za Anadoliju su kazali da je Paludan dobio dozvolu da u subotu održi protest u blizini turske ambasade.

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da je zabrinut da demonstracije predstavljaju rizik da Turkiye još više blokira ratifikaciju zahtjeva Švedske za članstvo u NATO. Međutim, dodao je da bi bilo “veoma neprikladno” da traži da se nekoj osobi ne dozvoli da izvede protest.

Akar je na marginama sastanka u Njemačkoj svoje reakcije po ovom pitanju prenio i Jonsonu, dodajući da je neprihvatljivo šutjeti u ovim okolnostima.

“Bilo je potrebno poduzeti mjere predostrožnosti.”

Akar je također izrazio podršku Turkiye politici otvorenih vrata NATO-a.

“Ipak, sve što želimo je ispunjenje obaveza iz memoranduma. Očekujemo da Švedska i Finska urade svoj dio posla, svoj domaći zadatak.”

Ambasador Švedske u Ankari Staffan Herrstrom pozvan je u petak u Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye nakon što je dozvoljeno spaljivanje Kur’ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Prema informacijama iz diplomatskih izvora, ambasador Švedske pozvan je u Ministarstvo nakon saznanja da je dozvoljeno da danas bude održan čin spaljivanja Kur’ana u blizini ambasade Turkiye u švedskoj prijestolnici.

Podsjećajući Herrstroma da su sutra krugovi povezani s terorističkom organizacijom PKK najavili demonstracije u centru Štokholma, iz turskog Ministarstva su kazali da dopuštanje terorističkim organizacijama i njihovim pristalicama da vrše propagandne aktivnosti predstavlja jasno kršenje trilateralnog memoranduma.

– Zahtjev za članstvo –

Švedska i Finska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsku vojnu neutralnost, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker