NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Armenska patrijaršija u Turkiye osudila čin spaljivanja Kur’ana u Švedskoj

U saopštenju Armenske patrijaršije u Turkiye objavljenom na društvenim mrežama navodi se da je čin spaljivanja svete knjige islamskog svijeta, Kur'ana, u Švedskoj, izazvao duboko ogorčenje

Armenska patrijaršija u Turkiye osudila je čin spaljivanja svete knjige Kur’ana ispred turske ambasade u švedskoj prijestolnici Štokholmu, javlja Anadolija.

U saopštenju Armenske patrijaršije u Turkiye objavljenom na društvenim mrežama navodi se da je čin spaljivanja svete knjige islamskog svijeta, Kur’ana, u Švedskoj, izazvao duboko ogorčenje.

Dodaje se da ovaj gnusni čin, koji se ničim ne može opravdati, ne vrijeđa samo vjerska osjećanja pripadnika islama.

“Ne može se zanemariti činjenica da postoje pokreti koji za cilj imaju izazivanje neprijateljstva među ljudima različitih religija. Sigurno je da takav pokret, koji je apsolutno nespojiv s demokratijom, slobodom i ljudskim pravima, neće prihvatiti ljudi koji dijele ova osjećanja. Prema tome, Duhovni sabor, sveštenstvo, upravni odbori i tursko-jermenska zajednica, kao i patrijarh turskih Armena Sahak Mashalian, osuđuju ovaj nehumani čin.”

Istaknuto je da je jasno svima koliko su svijetu potrebni ljubav i mir u ovim izazovnim danima kada se svijet bori sa raznim problemima.

“Podsjećamo da bi bilo bolje da se ljudi, bez obzira na vjeru, jezik i rasu, uzdrže od radnji koje izazivaju dodatne problemu u svijetu te da svim snagama rade na pružanju mirnog okruženja”, navodi se u saopštenju.

Sahak Mashalian, poglavar Armenske patrijaršije u Turkiye također je podijelio ovu poruku na svom Twitter profilu.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je jučer primjerak svete knjige Kur’ana ispred turske ambasade u Štokholmu. Paludan je bio okružen brojnim pripadnicima policije dok je izvodio čin spaljivanja Kur’ana u blizini turske ambasade.

U saopštenju policijske uprave Štokholma navedeno je da je Paludanu dozvoljeno da održi protest.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker