SVIJET

Barbarska praksa i nemar prema migrantima u američkim pritvorskim centrima

Otkriveno je da migranti koji se nalaze u pritvorskim centrima Imigracione i carinske službe (ICE) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nemaju neophodnu medicinsku njegu, žive u nesigurnim i nezdravim uslovima i izloženi su maltretiranju, javlja Anadolu.

Istražitelji koje je Ured za građanska prava i slobode Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a zadužilo da istraže kršenja ljudskih prava u pritvorskim centrima, sačinili su izvještaj na 1.600 stranica.

U izvještaju, koji je objavio Nacionalni javni radio (NPR), otkriveni su uvjeti u ICE-ovim centrima.

Istražitelji su pregledali više od 24 pritvorska ICE-ova centra u 16 američkih federalnih država od 2017. do 2019. godine kako bi sačinili konačni izvještaj.

Istražitelji su tokom pregleda zabilježili medicinsko zanemarivanje prema migrantima u ICE-ovim centrima. U izvještaju je navedeno da su osobe u ovim centrima držane u nesigurnom i prljavom okruženju.

Dodaje se da su utvrđeni i slučajevi rasističkog zlostavljanja pritvorenika, ali i prskanje suzavcem mentalno bolesnih pritvorenika i druge zabrinjavajuće prakse, koje su u nekim slučajevima dovele do smrti zatočenika.

U izvještaju je navedeno da je jedna osoba zadržana bez zavoja, sa otvorenom ranom nakon operacije u centru u Michiganu, a napomenuto je da pritvorenik nije imao pristup nikakvim ljekarskim pregledima. U izvještaju je naglašeno da zatočenik “nije primio ni najosnovniju njegu”.

U izvještaju se navodi da je medicinska sestra u centru u saveznoj državi Georgia ignorisala zahtjev za hitnim inhalatorom za pritvorenog pacijenta sa astmom. Izvještaj je pokazao da ignorisanje pacijenta koji traži hitnu medicinsku pomoć zbog astme predstavlja nemarno postupanje.

U izvještaju se ističe i da je grupa zatvorskih službenika vezala mentalno bolesnog čovjeka u pritvoru za stolicu, a jedina službenica među njima je bez odjeće pretražila mentalno bolesnu osobu u pritvoru u državi Pennsylvania.

“Ovo je barbarska praksa kojom se jasno krše temeljni principi čovječanstva”, naglašava se u izvještaju.

Bivši američki predsjednik Donald Trump kao i sadašnja administracija Joea Bidena izbjegavali su da podijele izvještaj, koji otkriva praksu protiv migranata koja je trajala više od tri godine.

Neprofitna novinska kuća “NPR“, koja je podnijela tužbu na osnovu Zakona o slobodi informacija, mogla je pristupiti izvještaju na osnovu odluke saveznog sudije.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Barbarska #praksa #nemar #prema #migrantima #američkim #pritvorskim #centrima

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker